Test skříně Cooler Master MasterBox 540
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Test skříně Cooler Master MasterBox 540

Test skříně Cooler Master MasterBox 540 | Kapitola 11

Petr Kupský

Petr Kupský

19. 5. 2021 06:00 8

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Balení 3. Exteriér 4. Interiér – levá strana 5. Interiér – pravá strana 6. Demontáž čelního panelu
7. Příklad montáže – ventilátory 8. Příklad montáže – deska, zdroj, disky 9. Příklad montáže – chladič procesoru, grafika 10. Příklad montáže – podpěrný držák grafiky, dokončení 11. Hodnocení a závěr

Společnost Cooler Master uvedla koncem dubna 2021 na trh další z populární řady modelů počítačových skříní série MasterBox, který zaujme zejména příznivce ARGB LED osvětlení. V dnešním testu si současně ukážeme, že tento módní prvek se nevyhnul ani tak obyčejnému doplňku skříně, jakým je podpěrný držák grafické karty.

Reklama

Hodnocení a závěr

Testovaná skříň Cooler Master MasterBox 540 je zástupcem nejpočetnější produktové řady taiwanského výrobce, v níž se aktuálně nabízí 64 modelů nižší a střední třídy. Z estetického hlediska bych tento model subjektivně zařadil na vrchol nabídky. Svými zešikmenými tvary čelního panelu navazuje na tradici založenou již v roce 2016 modelem MasterBox 5. Moderní konstrukce nyní přidává uhlazené tvary plynule navazujících ploch bez výrazných spár a rušivých prvků.

Test skříně Cooler Master MasterBox 540
i Zdroj: PCTuning.cz

Hlavním tahákem této skříně je bezpochyby "prosklené" čelo s parádním prostorovým ARGB LED světelným prvkem. Jeho intenzita je vlivem zatmavení průhledu příjemně utlumena, takže nepůsobí nijak agresivně a naopak dodává skříni jistou míru luxusu. Osobně bych si pro trvalý provoz u sestavy v této skříni vypnul osvětlení všech ostatních prvků, nebo je alespoň výrazně utlumil.

Test skříně Cooler Master MasterBox 540
i Zdroj: PCTuning.cz

Skříň MasterBox 540 je postavena na zbrusu novém šasi, které prozatím nesdílí s žádným jiným modelem. Prostorové možnosti tohoto šasi jsou velmi dobré. Do skříně lze osadit základní desku do formátu E-ATX délky 272 mm, vzduchový chladič procesoru do výšky 165 mm, grafickou kartu do délky 410 mm a podařilo se mně do ní instalovat napájecí zdroj délky 190 mm. K dispozici jsou také ventilační pozice pro radiátor vodního chlazení délky 360 mm na čele, nebo stropě skříně, kde nám montáž usnadní demontovatelný stropní díl šasi.

Výhrady mám vůči kruhovým průduchům v čelní stěně šasi, které jsou přesně tvarovány pro 120mm ventilátory. Upevnění větších 140mm ventilátorů zde pak nepůsobí nejlépe a zhoršuje to navíc nemožnost jejich výškového posunutí. Nepotěší ani zaznamenaná kolize hadic 360mm stropního radiátoru se 120mm čelním ventilátorem v nejvyšší pozici. Naopak kvituji, že jsem nezaznamenal žádné kolize 280mm a 360mm radiátorů s prvky základní desky.

Test skříně Cooler Master MasterBox 540
i Zdroj: PCTuning.cz

Pochválit musím dílenské zpracování skříně. Konstrukce je i přes použití plechů tloušťky 0,7 mm pevná a všechny díly dobře lícují. Na čelním I/O panelu nechybí moderní konektor USB 3.1 Type-C s nadstandardně dlouhým přívodním kabelem, ani tradiční kontrolka činnosti pevného disku. Přibalena je také řídicí jednotka ARGB osvětlení. Speciální rozevírací šuplíky pro disky nepostrádají opatření proti přenosu vibrací do konstrukce skříně. Do jediného šuplíku lze společně upevnit dvojici 3,5" a 2,5" disků, niž by došlo ke kolizím. Líbí se mi taky šikovný způsob upevnění 2,5" disků na přepážku pod základní deskou pomocí silentbloků.

Výhrady mám vůči jednoduchému a špatně přístupnému prachovému filtru na dně skříně, a také k poměrně velkým otvorům v mřížce čelního prachového filtru. Za vážné pochybení konstrukčního návrhu ale považuji zúžený prostor pro průchod chladicího vzduchu za čelním panelem. Vzduch k čelním ventilátoru bude muset projít úzkou mezerou, za níž je nucen kolmo změnit směr proudění. Toto bude mít negativní dopad na účinnost větrání interiéru skříně a prakticky to vylučuje osazení výkonné sestavy s energeticky náročnými prvky s požadavky na účinné chlazení. Zejména vzduchem chlazená výkonná grafická karta bude stěží lapat po dechu.

Aby těch problémů nebylo málo, průhledný plast na čele skříně vypadá skvěle jen do té doby, než se na něj nalepí poletující prachové částice z okolí. Suchou cestou se prach z hladkého povrchu nesnadno odstraňuje.

Test skříně Cooler Master MasterBox 540
i Zdroj: PCTuning.cz

Skříň MasterBox 540 má tedy své výhody, ale také problémy. Najdou se jistě zákazníci, pro které nebudou výše uvedené nedostatky rozhodující, pokud dostanou produkt za výhodnou cenu. V době přípravy recenze jsem se musel při určení pořizovací ceny orientovat pouze podle doporučené ceny výrobce ve výši 109 Euro. V aktuálním relativně příznivém kurzu jde o částku 2800 Kč. Tohle považuji za docela ambiciózní cenu, která bude stěží konkurenceschopná. Chápu, že sofistikovaný světelný prvek na čele skříně není zadarmo, ale na druhou stranu jej zčásti vyvažuje pouze jediný ventilátor v základní výbavě. Tuto cenu bych nakonec akceptoval, ale pouze v případě, pokud by byla konstrukčně napravena chyba s přívodem vzduchu k čelním ventilátorům.

Cooler Master MasterBox 540
KLADY +ZÁPORY -
Atraktivní vzhled s originálním prostorovým ARGB prvkemZúžený prostor pro průchod vzduchu k čelním ventilátorům
Kvalitní dílenské zpracování a lakováníPřední prachové filtry s otvory o průměru 1,5 mm
Bočnice z temperovaného skla tl.4 mmPrimitivní a špatně přístupný prachový filtr na dně skříně
Upevnění skleněné bočnice bez viditelných šroubůPrůhledný plast na čelním panelu přitahuje prach
Rozevírací šuplíky na disky se silentblokyRozmístění pozic pro 140mm ventilátory na čele skříně
Šikovný způsob upevnění 2,5" disků k přepážceMožnost kolize hadic 360 mm stropního radiátoru
I/O panel s konektorem USB 3.1 Type-CChybí pozice pro 5,25" optickou mechaniku
Možnost instalace základní desky formátu E-ATXPouze jeden ventilátor ve standardní výbavě
Maximální délka grafické karty: 410 mmPříliš ambiciózní cena
Prostor pro napájecí zdroj délky 190 mm 
Možnost osazení až 360mm radiátoru vodního chlazení 
Montáž stropních ventilátorů na demontovatelný panel 
Standardně dodávaný zadní 120mm ARGB ventilátor 
Řídicí jednotka pro ARGB osvětlení s rozbočovacím kabelem 
Dlouhý kabel ke konektoru USB 3.1 Type-C 
Orientační cena vč. DPH 2800 Kč

Cooler Master MasterCase 540 je docela prostornou skříní s atraktivním a současně originálním vzhledem. Je cílena na zákazníky s oblibou prvků ARGB osvětlení. S ohledem na komplikace s volným přísunem chladicího vzduchu skrze čelo skříně, bude vhodná spíše pro energeticky méně náročné počítačové sestavy.

Za zapůjčení skříně a držáku grafické karty do testu a také napájecího zdroje do testovací sestavy, děkujeme společnosti Cooler Master.

Test skříně Cooler Master MasterBox 540
i Zdroj: PCTuning.cz

Za zapůjčení základní desky do testovací sestavy děkujeme společnosti ASUS.

Test skříně Cooler Master MasterBox 540
i Zdroj: PCTuning.cz

Za zapůjčení chladičů procesoru do testovací sestavy děkujeme společnosti Fractal Design.

Test skříně Cooler Master MasterBox 540
i Zdroj: PCTuning.cz

Za zapůjčení RAM paměťových modulů a SSD disku do testovací sestavy děkujeme společnosti ADATA.

Test skříně Cooler Master MasterBox 540
i Zdroj: PCTuning.cz
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama