To nej pro vaše data: velký test 2TB pevných disků
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek To nej pro vaše data: velký test 2TB pevných disků

To nej pro vaše data: velký test 2TB pevných disků | Kapitola 14

Petr Kupský

Petr Kupský

25. 11. 2014 03:00 59

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Moderní pevný disk – horší než zajíc v pytli 3. Western Digital Desktop 4. Western Digital Green 5. Western Digital Red 6. Western Digital Black 7. Seagate Desktop HDD 8. Seagate SV35 9. Seagate NAS HDD 10. Metodika testování a testovací sestava 11. HD Tune Pro 5.5 - Benchmark
12. HD Tune Pro 5.5 – Random Access 13. HD Tune Pro 5.5 - Butterfly seek 14. AS SSD Benchmark 15. PCMark 8 16. Kopírování složky se soubory 17. Herní testy 18. Adobe Photoshop 19. Spotřeba a teplota 20. Hluk 21. Průměrný výkon a poměr cena/výkon 22. Závěrečné hodnocení

Nástup SSD v roli systémového disku odsouvá klasické disky do pozice datového úložiště. Kvůli nenažranosti her i multimédií nám na jejich rychlosti ale pořád záleží. Výrobci už přitom vlastnosti související s výkonem HDD doslova tají. Nevadí, v syntetických i praktických testech zjistíme, jak na tom populární 2TB disky jsou.

Reklama

AS SSD Benchmark

Jak název napovídá, AS SSD Benchmark je nástrojem určeným k testování zejména SSD disků. S ohledem na jejich vlastnosti byla úměrně nastavena náročnost testování. Zatímco v případě SSD disku neznamená práce s 1 GB dat nijak výrazné zatížení, u klasického HDD je testování s velkým objemem dat v této aplikaci obzvlašť časově náročné (a při testování několika disků najednou časově neúnosné)

Pro účely tohoto srovnávacího testu jsem tedy vybral zabudovaný test kopírování (Copy-Benchmark), který je vhodný i pro testování pomalejších disků. Disky jsou testovány pomocí kopírování objemných souborů mezi dvěma složkami v rámci jednoho diskového oddílu. Skladba kopírovaných souborů obsahuje tři varianty, odpovídající případnému využití disku, konkrétně ISO, Program a Game. Po dokončení testu je zaznamenána celková doba kopírování, která je posléze přepočtena na průměrnou přenosovou rychlost v MB/s.

Před použitím této aplikace jsem disky rozdělil na tři diskové oddíly M, N a O, jak bylo popsáno v kapitole věnované testovací sestavě a metodice. Pomocí AS SSD Benchmarku jsem pak testoval diskový oddíl N, tedy datový prostor, nacházející se ve druhé polovině celkové kapacity ploten. Tím jsem simuloval chování disků po jejich částečném zaplnění a eliminoval jsem výkonové špičky, jež vykazují některé disky v malém úseku na vnějším okraji datových ploten. Měření jsem provedl třikrát za sebou a mezi každým měřením jsem provedl rychlé formátování diskového oddílu a restartoval počítač. Do srovnávacího grafu jsem použil nejlepší výsledek ze všech tří měření.

To nej pro vaše data: velký test 2TB pevných disků
i Zdroj: PCTuning.cz

To nej pro vaše data: velký test 2TB pevných disků
i Zdroj: PCTuning.cz

To nej pro vaše data: velký test 2TB pevných disků
i Zdroj: PCTuning.cz

Kopírování objemných souborů je parádní disciplínou vysokootáčkových disků. S výrazným náskokem vítězí Seagate Desktop HDD (Barracuda) před WD Black. Oba disky dosahují vysokých rychlostí čtení a zápisu nejen na vnějším okraji ploten, ale i v jejich polovině blíže středu, kde proběhlo testování. Stejně dobře se s kopírováním velkých objemů dat popasoval Seagate SV35, který je pro práci s objemnými daty určen. Úsporné disky s nižšími otáčkami nemají šanci v této disciplíně konkurovat. Nejlepší výkon z úsporných disků podal opět WD Green.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama