Úvaha: Trable s modularitou na jedno použití
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Úvaha: Trable s modularitou na jedno použití

Úvaha: Trable s modularitou na jedno použití

Michal Rybka

Michal Rybka

28. 2. 2014 11:30 12

Seznam kapitol

1. Revoluční moduly! Už zase? 2. Modulárně už na osmibitech 3. Replikujeme, rozšířujeme... 4. Dokujeme
5. ...a napakujeme se 6. Jeden, dva, tři systémy... 7. Tablet ...s klávesnicí 8. Na standardy nehrajem

Zdá se to tak jasné a jednoduché: Modulární počítač, třeba jako konvertibilní stroj, který se změní na tablet anebo notebook podle toho, jak se vám to hodí. To je přece lákavé, ne? Ale nebylo tu už někdy podobné snahy? Jaká úskalí má modulární řešení a komu to nakonec prospěje nejvíc?

Reklama

Na první pohled to vypadá jasně a logicky: Váš počítač se skládá ze dvou částí, centrální jednotky, která je malá, lehká a snadno přenosná – a potom nějakého doplňku, se kterým ji spojíte a získáte tím podstatně výkonnější celek. Podle toho, co zrovna potřebujete dělat, pak používáte buď jenom tu centrální jednotku, anebo naopak celek. Je to flexibilní, škálovatelné, prostě paráda. Jenomže to má celou řadu nedostatků – a to tak zásadních, že se k tomuto konceptu výrobci střídavě vracejí a zase ho zavrhují.

Tak například nový koncept Tango PC: Byl zafinancován sponzory, výroba se už připravuje, ale je to věc vážně divná, v podstatě takový laptop bez obrazovky a klávesnice. Tango PC se podobá externímu harddisku, je to jenom krabička s konektorem, kterou musíte zasunout do doku, aby ho bylo možné použít jako normální počítač. Ve vlastním těle bude jenom procesor (čtyřjádrový AMD A6-5200 na 2 GHz, se zabudovanou grafikou), paměť (2 až 8 GB RAM) a SSD (32 až 512 GB). Zajímavé je, že krabička nemá vlastní chlazení, o to se má starat dok. (Jak? Těžko říct, představuji si to asi tak, že nad propojovacím konektorem bude i nějaká heatpipe, která se po zadokování propojí se vzduchovým chlazením v doku.)

Dok samotný není také vybaven nijak excelentně: Video výstup zajišťuje HDMI, mají tam být dva konektory USB 2.0, jeden USB 3.0, konektor pro ethernet a anténa pro wifi. I na dnešní poměry nic moc řešení, jak se někteří diskutující podivují, je to vlastně levný laptop, akorát že ho nelze použít samostatně. Anebo celkem běžné mini PC – takže v čem má být podle výrobce výhoda? No, výrobce si představuje, že si počítač dáte do kapsy a budete ho přenášet třeba mezi domovem a prací, kde budete mít připravené doky, do kterých stroj zasunete. To je myšlenka, dušuje se reklama, kterou jste ještě neviděli, rozhodně ne PC vašeho taťky!

Odhlédněme od toho, že „data ve vaší kapse“ jsou vlastně myšlenkový protikoncept vůči chromebooku, kde jsou „data vždy bezpečně v cloudu“. To, že Tango PC budete zapomínat a ztrácet podstatně častěji než běžný laptop, je snad úplně jasné. Zajímavější je spíš tvrzení, že jsme ještě něco takového neviděli, což jest štěk takového typu, že si kladu otázku, zda to výrobci myslí vážně, anebo jsou jednoduše tak mladí, že nepamatují na doby, kdy každý lepší laptop bylo možné zadokovat a změnit tak na desktop, nezřídka vybavený o poznání lépe než byl laptop samotný.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama