Zakázat TikTok či nezakázat? Seznam dostal Velkého Bratra #TYDEN ~ 27. březen
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Zakázat TikTok či nezakázat? Seznam dostal Velkého Bratra #TYDEN ~ 27. březen

Zakázat TikTok či nezakázat? Seznam dostal Velkého Bratra #TYDEN ~ 27. březen | Kapitola 2

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

27. 3. 2023 07:00 7

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign 2. Hardware, AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

MidJourney dala ban novináři. Je Internet Archive knihovna? DPReview končí. Chyba v Apple Music. Linus Tech Tips hacknut. Twitter dluží přes 13 miliard dolarů.

Reklama

Hardware

V souvislosti s rostoucími obavami o bezpečnost systému FSD společnosti Tesla bývalí zaměstnanci obviňují nevyzpytatelné vedení Elona Muska. Úsporná opatření, jako je odstranění radaru, a další věci. S ohledem na to, co vidíme při „řízení“ Twitteru, je představa stejného stylu v případě Tesly dost děsivá. (Washington Post)

Šíří se falešné SSD Samsung 980 Pro. Dost zajímavé, protože tady jde o PCIe 4.0 SSD. Přelepka tvrdí, že jde o Samsung, dokonce i firmware to tvrdí, realita ale je, že jde o jiné čipsety i paměti a asi tak poloviční rychlost. Prozatím (nutno dodat) ale aspoň fungují. (Tom’s hardwware)

Podle Velké Británie by koupě VMWare Broadcomem (za 61 miliard dolarů) mohla poškodit konkurenci v oblasti serverů (Reuters)


Umělá inteligence

Studie o tom, žeGPT-4 vykazuje „záblesky obecné inteligence“, nepochybně vyvolá mnoho diskuzí. Obzvlášť i s ohledem na zvláštní (až tajuplnou) formu. O jedné věci to ale možná svědčí, výzkumníci z Microsoft Research nemají nejmenší ponětí, jak „ta věc“ vlastně funguje. (HaiHai)

Replika a Character.AI, které nabízejí společníky s umělou inteligencí, již nepovolují obsah pro dospělé, což rozzlobilo některé uživatele, kteří se do jejich chatbotů hluboce vžili. (Reuters)

Užitečné čtení: Velké jazykové modely, jako je ChatGPT, jsou nyní natolik velké, že začaly vykazovat překvapivé a nepředvídatelné chování. (Quanta Magazine)

Google dohání zpoždění. Bard, AI chatbot, je venku. A Google zdůrazňuje, že to není o vyhledávání. A má to ale stále stejnou komplikaci. Bard bude dostupný jen omezenému množství uživatelů v USA a Británii (New York Times)

Adobe představilo Adobe Sensei Generative AI Services. Další přírůstek do generativních AI. Míří na marketéry. Objeví se v Adobe Experience Manager, Journey Optimizer, Journey Analytics a Marketo Engage produktech. (Tech Crunch)

Microsoft oznámil, že nový Bing s AI nyní umožňuje uživatelům vytvářet obrázky pomocí služby Bing Chat. Nová funkce je poháněna technologií DALL-E. Nabíhá to postupně, zkoušejte případně www.bing.com/create (Microsoft)

Zeptejte se Barda, kdy bude (nevyhnutelně) vypnut Googlem. A dozvíte se, už byl vypnut kvůli nedostatku zájmu.  A jako zdroj stačil jeden příspěvek na Hacker News. A dokonce dokáže poskytnout desítky slov s realistickými důvody. Kouzelné

Ubisoft hrdě oznamuje, že s psaním dialogů pomáhá umělá inteligence. Otázkou ale spíše začíná být, jestli nebude lepší se začít chlubit tím, že AI v něčem nemáte. Na druhou stranu, pro dialogy NPC to může být zajímavá varianta. (Kotaku, TechCrunch)

OpenAI zavádí pluginy ChatGPT, počínaje webovým prohlížečem a interpretem kódu, a otevírá zdrojové kódy pluginu pro vyhledávání ve znalostní databázi. (OpenAI)


Software

Další novinka od Adobe je Adobe Express for Enterprise (případně for business, mají trochu nejasno v názvosloví). Nová verze cloudového Adobe Express, která (jak jinak) nabídne i AI pro tvorbu obsahu. Aby zmatků nebylo málo, Express je původní Spark. (The Verge)

Microsoft uvedl Loop, konkurenta Notion a Asany, v podobě preview. Nástroj umožňuje uživatelům spolupracovat ve sdílených pracovních prostorech na webu, v systémech Android a iOS. (Windows Central, Microsoft)

Canva představuje řadu nových funkcí, včetně sady nástrojů s umělou inteligencí a nového Brand Hubu. (Techcrunch)


Mobilní aplikace

Chyba v Apple Music ukazuje uživatelům cizí playlisty a skladby.  V některých případech to vede i k ztrátě vlastních playlistů. Navíc to vypadá, že se to už nějakou dobu děje, byť snad jenom na iPhone. (The Verge, 9to5Mac)

Counterpoint: Na klesajícím trhu s chytrými telefony mají prémiová zařízení svou chvíli. Dodávky prémiových zařízení (s velkoobchodní cenou 600 dolarů a více) vzrostly v roce 2022 o 1 % oproti předchozímu roku  a získaly 55 % všech příjmů z prodeje chytrých telefonů. To je významné vzhledem k tomu, že trh s chytrými telefony se v roce 2022 oproti roku 2021 propadl o 11 %. (Counterpoint, TechCrunch)

Dodávky prémiových zařízení (s velkoobchodní cenou 600 USD a více) vzrostly v roce 2022 o 1 %
i Zdroj: PCTuning.cz
Dodávky prémiových zařízení (s velkoobchodní cenou 600 USD a více) vzrostly v roce 2022 o 1 %

WhatsApp má nového klienta pro Windows s vylepšeným výkonem a lepšími funkcemi pro volání. Podporuje i synchronizaci s více zařízeními, takže WhatsApp můžete používat, i když máte vypnutý telefon. „Klient“ obnáší, že nejde o webovou podobu, bohužel. (TechCrunch)


Hry

Early Access verze hry Minecraft: Pro ChromeOS přichází nová verze Minecraftu: Bedrock Edition (The Verge)

Netflix plánuje přidat dalších 40 her tento rok. V roce 2024 dorazí Monument Valley. A chce i to, aby byl hratelná na „čemkoliv, kde máte Netflix”, takže začal pracovat na cloudovém hraní. Smysl to dává čím dál tím méně. (Tech Crunch, Netflix)

Obchod Xzone má 22 let a po šestnácti letech si nadělili nové logo. Dobrá práce nutno dodat. Ať to dobře šlape dalších 22 let.

Paradox představil Life by You, konkurenci pro The Sims.  V předběžném přístupu by měla být dostupná od září. (The Verge)

The Legend of Zelda: Breath of the Wild Explorer's Guide, oficiální příručka ke hře, je nyní k dispozici zdarma z webových stránek Nintenda (PDF).

Zahrál jsem si The Lord of the Rings: Gollum. Dojem na mě bohužel neudělal (Hrej)

Betaverze hry Diablo IV: Vylepšená a ještě uspokojivější (Engadget)

Hra Counter-Strike 2 se v létě objeví jako bezplatný upgrade CS:GO. 🔀 Valve oznámila omezenou betaverzi, která je k dispozici vybraným členům komunity. (Engadget)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama