Nový Intel Core i7-14700K: Druhý nejvýkonnější Raptor Lake Refresh v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Procesory, Paměti, Desky Recenze Nový Intel Core i7-14700K: Druhý nejvýkonnější Raptor Lake Refresh v testu

Nový Intel Core i7-14700K: Druhý nejvýkonnější Raptor Lake Refresh v testu | Kapitola 8

Z. Obermaier

Z. Obermaier

17. 10. 2023 15:01 72

Seznam kapitol

1. Intel Core i7-14700K 2. Už žádné dva limity TDP 3. Testovací sestava 4. Procesor Core i7-14700K
5. Aplikační výkon 6. Herní výkon - 1080p 7. Spotřeba a teplota procesorů, vliv limitu příkonu na výkon 8. Závěr

Dnes končí embargo na testy procesorů Intel Raptor Lake Refresh. Jako první vám ukážeme nikoliv nejvyšší, ale druhý nejvýkonnější model v řadě. Je levnější, jistě i pro mnohé zajímavější než vlajková loď.

Reklama

Jak už bylo řečeno v úvodu, 14. generace Core neboli Raptor Lake Refresh nepřináší v podstatě vůbec nic nového. Výkon většiny modelů bude jen o pár procent vyšší, než mají starší, jelikož hlavní znak této generace jsou o několik málo stovek megahertz vyšší takty. Jeden z mála modelů, který navyšuje výkon trochu víc, je právě Core i7-14700K, jelikož kromě vyšších taktů dostal i čtyři E-Core navíc.

Jak ukázala měření, aplikační výkon opravdu narostl proti Core i7-13700K znatelně, a tedy se jako jeho nástupce může uplatnit. Pokud ale máte už nějaký starší Raptor Lake, upgrade nedává smysl u žádného modelu. Jediný, kdo by mohl po této nabídce Intelu přemýšlet, je kupec nového počítače.

Spotřeba zůstala vysoká, pokud vše necháte na desce, může se stát, že se vám procesor za několik procent výkonu navíc odvděčí spotřebou 350 W. Důrazně doporučuji ruční nastavení BIOSu na základní hodnotu, kterou Intel doporučuje (253 W) nebo ještě nižší. Snížením spotřeby získáte chladnější a úspornější čip, a ztratíte několik málo procent výkonu.

Nový Intel Core i7-14700K: Druhý nejvýkonnější Raptor Lake Refresh v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Na závěr musíme připomenout, že další generaci Intelu (pravděpodobně) do desek s čipsetem Z790 už nedáte. Jakákoliv investice do této platformy je ta poslední možnost upgradu. Co vlastně Intel uvede jako náhradu desktopu, to v tuto chvíli vůbec není jasné. Mělo by to být Arrow Lake. Otázka je také, kdy se ho dočkáme. Osobně tipuji, že příští rok tu bude stále Raptor Lake Refresh. To ale uvidíme.

Z pohledu výkonu je Intel Core stále solidní konkurencí Ryzenům 7000, které také čeká upgrade až příští rok, totéž se ale nedá říct o spotřebě a efektivitě. 

Pokud budete kupovat herní stroj letos, nabídka na trhu je ohromná, vybrat si lze z moře desek i procesorů obou výrobců. Záleží na ceně, vašem budgetu a preferencích.

Nový Intel Core i7-14700K: Druhý nejvýkonnější Raptor Lake Refresh v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Za půjčení desek, procesorů, chladičů a dalšího vybavení na test, děkujeme ASUS Czech Republic

Verdikt

Jeden z nejzajímavějších procesorů z 14. generace Core. Skvělý výkon, jen ta spotřeba by konečně mohla být u Intelu lepší. Snad s příští generací.

Co se nám líbí a nelíbí?

Výrazně vyšší aplikační výkon než Core i7-13700K
Herní výkon na úrovni Core i9-13900K
Extrémní spotřeba v plné zátěži
Vysoká cena celé platformy
Zřejmě poslední generace procesorů do současných desek Intelu
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama