Otázka složitosti: Kam zmizely komplikované hry?
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek Otázka složitosti: Kam zmizely komplikované hry?

Otázka složitosti: Kam zmizely komplikované hry?

Michal Rybka

Michal Rybka

25. 7. 2021 10:09 14

Seznam kapitol

1. Nekonečné hraní 2. Méně pravidel, více zábavy 3. Klasika 4. Inženýrem v divném světě 5. Začátečníkům nepřístupno

V minulosti jsme měli hry velmi různorodé úrovně komplexity. Dnes se zdá, že dominují braindead mobilní hry anebo jednoduché střílečky. Je to ale skutečně tak?

Reklama

Dnešní hry jsou stavěné tak, že jsou rychlé a přístupné. Ty dobré vám nabídnou zabudovaný integrovaný tutoriál, který vás nenásilně uvede do hraní – a dál postupujete tak, že se nakonec můžete měřit s těmi nejlepšími – a kdo ví, možná si i vydělávat esportem.

V dávné minulosti jsme ale měli hry s dnes již neslýchanou komplexitou, které nabízely buď naprosto abnormální hloubku v detailu, anebo herní variace tak masivní, že jste si s tím vystačili klidně celý rok. Devadesátá léta minulého století byl dobou, kdy se objevovaly hry s naprosto nenormální herní dobou: Tak například hry ze série Battleground od Talonů běžně vyžadovaly několik hodin na tah a hráli jste je několik dní. Nabízely naprosto detailní kontrolu nad strategií, ale byly psychopaticky komplikované a měly jen omezené publikum, protože hrát několik dní v kuse může buď důchodce, invalidní důchodce anebo nezaměstnaný. 

Pak jsme měli hry, které se daly hrát donekonečna: A začal s nimi Maxis velmi úspěšným a velmi návykovým SimCity (1989). Stavěcí hry tohoto typu se daly hrát pořád – pak přišla jejich vylepšení, jako bylo SimCity 2000 (1993). Tam přišlo na řadu izometrické 3D a dala se stavět docela pokročilá města – anebo hrát různé scénáře, jako bylo například město na vrcholu hory. A samozřejmě – měli jsme tu i katastrofy, které někoho bavily – a jiné zase ne.

SimCity byla naprostá legenda, která dala vzniknout celé rodině stavěcích simulátorů. Některé zamířily cestou k obchodním / válečným simulacím, jako byla série Settlers, Anno či Caesar / Pharaoh. To už byly hry opravdu komplikované, kde jste museli přemýšlet hodně předem. Vznikaly také bizarnosti, jako je dnes zapomenuté Afterlife (1996), kde jste budovali peklo a nebe pro přicházející mrtvé duše. 

A občas se objevily i zajímavé 3D extenze, jako byla nepříliš povedená SimCopter (1996) anebo Streets of Simcity (1997), které jako hry moc nefungovaly, ale mohli jste do nich načíst rozehranou mapu ze Simcity 2000 a fakticky si tak svůj výtvor prohlédnout ve 3D. Což bylo celkem príma, protože to ukazovalo, jak jednou můžou vypadat stavěcí strategie.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama