Prodej Twitteru ovládl média. Jak opustit umírající sociální sítě?   #TYDEN  31. října
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Prodej Twitteru ovládl média. Jak opustit umírající sociální sítě? #TYDEN 31. října

Prodej Twitteru ovládl média. Jak opustit umírající sociální sítě? #TYDEN 31. října | Kapitola 5

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

31. 10. 2022 07:00 2

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, telegraficky, Internet, Webdesign 2. Elon Musk koupil Twitter. Je to tak 3. Hardware, software, mobilní aplikace, hry 4. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 5. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy

Alex Jones musí platit. Shutterstock se spojil s OpenAI. Web3 je spiknutí rizikového kapitálu. Twitter přichází o nejvíce aktivní uživatele. Nová verze Memtest86+. Adidas se rozloučil s Kanye West.

Reklama

Sociální sítě

Zničí Mark Zuckerberg vlastní společnost? Velmi dobré čtení v Mark Zuckerberg Is Going To Kill His Company

V Indii se místním klonům TikToku nedaří, trh válcuje Instagram a YouTube. To vše proto, že Indie TikTok zakázala v okamžiku, kdy měl přes 200 milionů místních uživatelů. 🔀 A místní „kopie“ mají dohromady už 300 milionů MAU, ale nemají světovou audienci. V penězích jde o trh s hodnotou 19 miliard dolarů. 

Proč si zvuk nikdy nezíská srdce uživatelů sociálních médií je užitečné čtení. Audio má prostě problém, není tak virální a šiřitelné jako texty, obrázky a video. 

TikTok má staronový problém. Záplavu tramatizovaných a mizerně placených obsahových moderátorů. Starý známý i v tom, že tohle už známe z Facebooku i dalších sítí. Špatné pracovní podmínky, nízká mzda, nezájem o zdraví, chování se jako k spotřebnímu materiálu. A na druhé straně násilí, sebevraždy, zneužívání dětí, krutost a další obsah, který má fatální následky na moderátory.

WhatsApp měl v úterý celosvětový výpadek, uživatelé se nemohli připojit. Poslední velký výpadek měl WhatsApp loni, zhruba šest hodin, včetně ostatních služeb od Meta.  Výpadek nakonec trval zhruba dvě hodiny. 

WhatsApp měl v úterý celosvětový výpadek,
i Zdroj: PCTuning.cz
WhatsApp měl v úterý celosvětový výpadek,

TikTok je zdrojem zpráv pro jednoho z deseti Američanů. 

LinkedIn se opět pochlubil „rekordním zapojením” uživatelů. Stále ale udávají počty založených uživatelů a odmítá používat metriky shodné s ostatními, tedy MAU/DAU.

Pornhub opět má ban na Instagramu. Účet na kterém nic špatného nezveřejňuje, nutno dodat. Celé to začalo v září, kdy Instagram odstranil účet Pornhubu pár týdnu po banu. Meta se tehdy do média vydala tvrdit, že účet nabádá uživatele, aby opustili Instagram a navštívili Pornhub. 

YouTube umožní lékařům a sestrám ověření toho, že jsou profesionálové.  Ověření bude viditelné na účtu a získají i některé další výhody. 

Twitter odblokoval The Babylon Bee.  Satirický/parodicky web dostal ban v březnu tohoto roku. Souvislost s Muskem ale asi nehledejte.

MrBeast (vlastním jménem Jimmy Donaldson) je s počtem 107 milionů odběratelů pátým nejčastěji odebíraným tvůrcem (107 milionů odběratelů) na YouTube.  Vydělává nejvíce peněz ze všech – Forbes odhaduje, že Donaldson jen za svůj obsah vydělá 54 milionů dolarů ročně.


Startupy a ekonomika

Desítky milionů korun nezaplacených daní u českých influencerů na YouTube, Twitchi a dalších sítích.  Výsledek kontroly Generálního finančního ředitelství, pochopitelně bez konkrétních jmen. Otázkou je, zda si „nejmenovaní” fakt mysleli, že se na to nikdy nepřijde.

Apple zdražuje Music, TV+ i Apple One. S okamžitou platností. Music o dolar, na 10,99 USD měsíčně/109 při ročním plánu. Music i TV+ pro rodinu o 2 dolary. Apple One pro rodinu o 3 dolary. V Česku tak například Apple One rodinný z 390 na 449 Kč měsíčně. Hodit by se mohlo Máte Apple One a chcete ušetřit? Jde to snadno, vypnutím jednotlivých částí

Seagate nesplnil kvartální očekávání a plánuje propustit zhruba 3 tisíce lidí.

Altimeter, akcionáři Meta, píší otevřený dopis Marku Zuckerbergovi. Nelíbí se jim pokles hodnoty společnosti, roztříštěnost aktivit, zacílení na metaverze.  Chtějí snížit náklady na lidské zdroje o alespoň 20 %, sní žit roční CAPEX z 30 na 25 miliard USD a omezit investice do metavesmíru/Reality Labs na maximálně 5 miliard ročně.

Akcie Meta se propadly o 24 % na nejnižší cenu od roku 2016. Přispívá k tomu druhý kvartální pokles, 9 miliard dolarů ztrát ve VR divizi a snížení ratingu u Morgan Stanely, Cown i KeyBanc. 

Apple hlásí rekordní tržby za 4. čtvrtletí, které meziročně vzrostly o 8 % na 90,1 miliardy dolarů, čistý zisk vzrostl meziročně o 1 % na 20,7 miliardy dolarů a roční tržby vzrostly meziročně o 8 % na 394,3 miliardy dolarů. 

Google koupil Alter a pro nás v Česku je na tom nejzajímavější to, že je to český startup, původně spuštěný jako Facemoji. Zakladateli jsou Jon Slima a Robin Razska.


E-knihy

Apple přinutilo Spotify zrušit možnost nákupu audioknih v aplikaci. Apple je zde přitom v přímé konkurenční pozici. Problém je, jako vždy, v nutnosti odvádět 30 % z každého nákupu Apple. 


#TYDEN je e-mailing, který vychází v neděli večer. Ve webové podobě vychází v pondělí ráno na PCTuning.cz. jednotlivé “zprávičky” se průběžně objevují na Twitteru @rychlofky. Od srpna 2022 i občasný podcast (i na Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Pocket Casts)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama