Regulace, deregulace, přeregulace: Vítejte v Zákazolandu
i Zdroj: Depositphotos.com
Zábava Článek Regulace, deregulace, přeregulace: Vítejte v Zákazolandu

Regulace, deregulace, přeregulace: Vítejte v Zákazolandu

Michal Rybka

Michal Rybka

29. 9. 2023 20:00 51

Seznam kapitol

1. Osvobození od státu 2. Soutež influencerů 3. Písařská autokracie 4. V Zákazolandu

Divoká éra elektrokoloběžek a segwayů se blíží ke konci, nově budou silnější modely potřebovat povinné ručení. A to znamená, že okruh toho, do čeho nám kecá stát, se zase o něco zvětšil.

Reklama

V pátek 29. 9. 2023 začíná v Paralelní Polis další ročník HCPP 2023, který se bude opět zabývat otázkami deregulace, osvobození od státu a státních institucí a vůbec koncepty, které se nazývají libertariánství. Libertariánství je seskupení filozofií, které kladou do centra osobní svobodu jedince – a je jich velké množství, od levicových, jako sociální anarchismus, po pravicové, jako je anarchokapitalismus anebo minarchismus. (Minarchismus akceptuje stát výlučně jako dohlížitele společenských pravidel, jehož úkolem je dodržovat právo a pořádek.)

Jsou v přímém rozporu se skupinou filozofií, které označujeme jako etatismus, tedy považující za zásadní roli státu – ať už jde o zajištění bezpečí či efektivní kontroly populace a řízení státu, jako by to byla vaše cyberpunková superfirma. I tyto filozofie existují v širokém směru variant, opět od levicové centrálně plánované ekonomiky po klasicky chápaný „pravicový“ fašismus, na kterém tedy nebylo zhola nic pravicového, protože národní socialismus byl vlastně levicovým socialismem pro daný vyvolený národ, chráněný jeho ještě vyvolenější elitou nikým nevolených volů. 

Skutečným pravicovým etatismem by byla spíš korporátní republika anebo korporátní diktatura, kdy seznam stanovených úkolů chodí mailem nejen zaměstnancům korporace, ale všem jejím občanům obecně. Patrně nejbližší historickou aproximací něčeho takového by byl tak zvaný „Svobodný stát Kongo“, fakticky kolonie osobně vlastněná belgickým králem Leopoldem II., která by nám měla jasně ukázat, že i ti fajní a rozkošní Belgičané dokázali být naprosto neuvěřitelné svině, když dostali šanci.

Jiným příkladem korporátního etatismu by mohla být Britská Východoindická společnost, která byla v roce 1874 rozpuštěna v zásadě proto, že si Britské impérium povšimlo, že jde o svého druhu větší mocnost, než je samotné impérium. Pokud vás zajímá historie cyberpunku, nezačínejte až moderními scifi, ale vážně se podívejte na to, jak fungovaly podobné systémy v minulosti. Je to docela oči otevírající lekce!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama