Test skříně Fractal Design Terra: malá skříň pro velké karty
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Recenze Test skříně Fractal Design Terra: malá skříň pro velké karty

Test skříně Fractal Design Terra: malá skříň pro velké karty | Kapitola 7

Petr Kupský

Petr Kupský

31. 5. 2023 10:00 11

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Exteriér 3. Interiér 4. Příklad montáže – disky, základní deska, zdroj
5. Příklad montáže – grafická karta 6. Příklad montáže – dokončení 7. Hodnocení a závěr

Malá počítačová skříň s variabilním prostorem, navržená primárně pro instalaci Mini-ITX herní sestavy, je vyrobena z eloxovaného hliníku a vyzdobena čelním panelem z pravého ořechového dřeva. Díky polohovatelné přepážce lze v příčném směru měnit poměr vnitřního prostoru určeného pro grafickou kartu vůči prostoru vymezenému pro chladič procesoru.

Reklama

Dnes testovaná skříň Fractal Design Terra je určena pro uživatele miniaturních počítačových sestav postavených na základní desce formátu Mini-ITX. Cílem konstruktérů bylo umožnění instalace výkonné grafické karty poskytující pohodlné hraní současných herních titulů na vysoké úrovni i při malém formátu skříně.

Test skříně Fractal Design Terra: malá skříň pro velké karty
i Zdroj: PCTuning.cz

Design skříně byl tradičně inspirován prvky vybavení skandinávského domova, tudíž je tvarově jednoduchý a stylově čistý. Na konstrukci byly použity ušlechtilé materiály v podobě eloxovaného hliníku a pravého ořechového dřeva. Nešetřilo se ani na tloušťce materiálů, kdy přední a zadní čelo skříně je vyrobeno na CNC stroji z hliníkové desky tloušťky 8 mm, na zbytek konstrukce pak byl použit hliníkový plech o síle 2–2,5 mm. Zákazník si může vybrat mezi antracitově černým, stříbrným nebo světle zeleným provedením skříně.

Test skříně Fractal Design Terra: malá skříň pro velké karty
i Zdroj: PCTuning.cz

Z hlediska prostorových možností se u skříní této velikosti prakticky vždy jedná o kompromisní řešení, jemuž je nutné podřídit výběr komponent. Skříň Terra je však vybavena pohyblivou vnitřní přepážkou, která jí propůjčuje větší variabilitu. Podle potřeby lze posunutím přepážky zvětšit prostor pro grafickou kartu na úkor prostoru pro chladič procesoru, a také naopak. S možností osazení výkonné grafické karty délky až 322 mm s tloušťkou až 72 mm vyvstává otázka vyváženosti komponent sestavy, neboť chladič procesoru se musí v takovém případě výškově vejít do limitu 48 mm. Uchlazení výkonného procesoru, který by ideálně sekundoval vysokému výkonu rozměrné grafické karty, bude za použití nízkého vzduchového chladiče patrně problematické. Domnívám se, že skříň Terra bude tedy vhodná spíše pro středně výkonné sestavy s nižšími energetickými nároky.

Test skříně Fractal Design Terra: malá skříň pro velké karty
i Zdroj: PCTuning.cz

Méně energeticky náročným komponentům bude i lépe vyhovovat zcela pasivní chlazení samotné skříně, která standardně neobsahuje žádné ventilátory, jež by urychlily proudění vzduchu vnitřním prostorem. Alternativně lze na dno skříně upevnit jeden 120mm ventilátor, ale v takovém případě nemůžeme použít napájecí zdroj prodloužené velikosti SFX-L, s jehož kabely by ventilátor kolidoval. Pohyb chladicího vzduchu v interiéru skříně tedy zajistí jen ventilátory vestavěných komponent (grafické karty, chladiče procesoru a napájecího zdroje). Pro přirozené odvětrání je skříň Terra opatřena rozměrnými průduchy s velkými otvory na všech stěnách (mimo čelního panelu).

Test skříně Fractal Design Terra: malá skříň pro velké karty
i Zdroj: PCTuning.cz

Zajímalo mě, proč výrobce rezignoval na jakékoliv opatření proti průniku prachu velkými otvory do interiéru skříně. Když jsem se dotazoval na důvod, tak jsem dostal předvídatelnou odpověď, že se jedná o příliš malou skříň a přidání filtrů by zhoršilo účinnost přirozeného větrání. Proto je docela logické, že se výrobce spíše zaměřil na konstrukční opatření, které nám usnadní pravidelné čištění interiéru od nánosu prachu. Obě bočnice jsou zavěšeny na pantech a lze je tedy pohodlně otevřít. Snadno sejmeme také stropní panel skříně, čímž získáme zcela volný přístup ke všem komponentům sestavy. Absenci prachových filtrů jsem tedy ochoten v tomto případě tolerovat.

Test skříně Fractal Design Terra: malá skříň pro velké karty
i Zdroj: PCTuning.cz

Velmi pěkně působí panel čelních I/O prvků skříně z pravého ořechového dřeva. Jeho výbava je však zbytečně skoupá. Kromě tlačítka Power zde máme jen po jednom konektoru USB 3.0 Type-A a USB 3.1 Type-C. Z tradičních prvků chybí tlačítko Reset, konektory pro mikrofon a sluchátka, kontrolka spuštění sestavy a kontrolka aktivity disku. Tlačítko Reset bych klidně oželel, ale absence ostatních vyjmenovaných prvků mě rozhodně netěší.

Test skříně Fractal Design Terra: malá skříň pro velké karty
i Zdroj: PCTuning.cz

Pochvalu si Terra zaslouží za velice pohodlnou montáž všech komponent, která se u skříní této velikosti často nevidí. Jednotlivé komponenty lze instalovat v libovolném pořadí, všechny šrouby jsou pohodlně přístupné, s montáží pomáhají demontovatelné držáky. Skříň poskytuje také dostatek prostoru pro snadné zapojení a uklizení veškeré kabeláže.

Na závěr jsem si jako obvykle nechal posouzení ceny, za níž by mělo být možné testovanou skříň zakoupit. Doporučená cena výrobce činí 199,99 dolarů. Pokud tuto částku převedu na naši měnu a přidám 21% DPH, dostanu se na cenu 4750 Kč. To je docela vysoká cena, která skříň Terra posouvá do kategorie spíše luxusního zboží. Ostatně také samotná sestava Mini-ITX vyjde dráž z důvodu miniaturizace a nižšího podílu na trhu. U skříně Terra vyvažuje cenu parádní celohliníková konstrukce, špičková kvalita zpracování a v neposlední řadě i čelní panel z ořechového dřeva.

Za zapůjčení skříně a napájecího zdroje do testovací sestavy děkujeme společnosti Fractal Design.

Test skříně Fractal Design Terra: malá skříň pro velké karty
i Zdroj: Fractal
Fractal Design Terra

Verdikt

Fractal Design Terra na první pohled nezaujme ani tak svým tvarem, jako spíše parádní konstrukcí z eloxovaného hliníku a čelním panelem z pravého ořechového dřeva. Hlavním funkčním a atraktivním prvkem skříně je pohyblivá vnitřní přepážka, kterou lze příčně přesunout podle konkrétní velikosti komponent sestavy. Je však třeba najít správnou rovnováhu ve výběru procesoru a grafické karty, neboť do skříně se vejdou i velké grafické karty, ovšem na úkor velikosti chladiče procesoru. Nebo naopak lze upřednostnit velikost chladiče procesoru na úkor velikosti grafiky. Celohliníková konstrukce skříně s rozměrnými ventilačními otvory se obejde bez vlastních aktivních prvků chlazení. Absenci prachových filtrů nahrazuje pohodlný přístup pro čištění interiéru od prachu. Zvolené materiály a poměrně vysoká cena však posunují skříň Terra mezi luxusní zboží.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Tři barevné varianty; pohledný skandinávský design
Celohliníková konstrukce; bez viditelných kotevních prvků
Kvalitní dílenské zpracování; použití plechu tloušťky 2–2,5 mm
Hliníkový 8mm čelní a zadní panel
Pohodlný přístup do interiéru skříně; výklopné bočnice v pantech
Čelní I/O panel z pravého ořechového dřeva
Polohovatelná vnitřní přepážka skříně
Podpora grafiky délky do 322 mm (max. výška 145 mm, šířka 72 mm)
PCIe prodlužovací kabel (riser) generace 4.0
I/O panel s konektorem USB 3.1 Type-C
Vyšší cena
Chybí kontrolky spuštění sestavy a aktivity disku
Chybí čelní audio konektory a tlačítko Reset

Udělené ocenění

PCTuning silver

PCTuning Silver Award, květen 2023, pro Fractal Design Terra, za variabilní Mini-ITX počítačovou skříň s hliníkovou konstrukcí

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama