tisic-knizek-na-prazdniny-v-kapse-test-levnych-e-booku
Hardware Článek Tisíc knížek na prázdniny v kapse – test levných e-booků

Tisíc knížek na prázdniny v kapse – test levných e-booků

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

11. 7. 2012 03:00 50

Seznam kapitol

1. K čemu elektronickou čtečku v době tabletů? 2. Amazon Kindle 4 3. Amazon Kindle Touch 4. Kobo Touch
5. Nook Simple Touch 6. PocketBook Touch 7. Číst, či nečíst...

Ať jste vášnivý čtenář nebo pouze příležitostný konzument, bude vás zajímat dnešní článek. Rozhodli jsme se otestovat několik nejlevnějších elektronických čteček a zjistit, jaký je mezi nimi rozdíl a kterou nakonec koupit. Ve srovnání najdete nejenom nejrozšířenější Kindle od Amazonu, ale i verzi Touch, PocketBook, Kobo a Nook.

Reklama

V dnešní době tabletů, chytrých telefonů a minibooků vám možná přijde pošetilé kupovat si zařízení, které je určené „pouze“ ke čtení knížek, i přesto mají zařízení nazývaná e-Booky či e-Readery své specifické výhody a plusy oproti ostatním „chytrým“ zařízením dneška. A o nich bude následujících několik stran.

Co je to vlastně taková elektronická čtečka knih? Elektronické čtečky knih se snaží napodobit nebo nahradit tištěné knihy, a to za pomoci technologie zvané E-Ink, tedy elektronický inkoust. Když bychom se podívali do historie, první krůčky k vývoji technologie elektronického inkoustu byly ujduty už v 70. letech ve firmě Xerox. Tehdy se jednalo o vytvoření jakéhosi elektronického papíru, který byl vlastně pružným pouzdrem z gumy tvořené z milionů malých plastových vodivých kuliček vložených do dutin naplněných olejem. Kuličky byly černobílé a pomocí elektrického náboje byly otáčeny do požadovaných obrazců. Tato technologie je dnes označována jako SmartPaper a je dědečkem dnešní technologie elektronického inkoustu.

Většina pokusů o náhradu papíru selhala, až v polovině 90. let uspěl J. Jacobson,. Založil frimu E Ink a začal plně rozvíjet technologii natolik „skladnou“, aby mohla nahradit běžný papír. Ve stručnosti tato technologie pracuje na principu natáčení mikročástic v elektrickém poli. Celý systém funguje na bázi jakýchsi černých a bílých tekutých krystalů zabalených do kapslí, které mění svou polohu za pomoci elektrického impulzu. Tedy když jednoduše přehodíte stránku, změní se impuls a krystaly se prohodí podle toho, co má být zobrazeno. Výhodou čtečky (resp. elektronického inkoustu) je právě zobrazení, které je podobné jako u běžné papírové knihy – je šetrné k očím a navíc má extrémně nízkou spotřebu energie.

Tisíc knížek na prázdniny v kapse – test levných e-booků
i Zdroj: PCTuning.cz

I mě kdysi zachvátila e-book horečka, a proto jsem zvažoval, co si na omezeném trhu se čtečkami koupit. Nakonec jsem se nechal zlákat slevou na model Libretto PER3162BN od společnosti Prestigio a jak už je to u této společnosti ve zvyku, nabízí sice elegantní a poměrně levné řešení, ale nepříliš ohromující výkon. Po těchto zkušenostech jsem byl zvědav na letošní novinky a byl jsem příjemně překvapen, jak se v současnosti s e-readery roztrhl pytel, a to především s těmi dotykovými.

Tato recenze představí několik současných modelů jak dotykových, tak i jeden nedotykový, a to konkrétně vlajkovou loď Amazonu a snad nejpopulárnější e-reader vůbec – Amazon Kindle 4. Co je na situaci nejlepší, že už nemusíte vyhazovat poměrně velké peníze za omezené množství modelů, ale je možné koupit dobrý stroj kolem 3 tisíc korun.

Jak vybírat?

Než přejdu k samotné recenzi, shrnul bych, na co je při výběru vhodné čtečky nutné se zaměřit. Jako první bychom se měli zaměřit na displej, resp. na jeho velikost. Každému vyhovuje něco jiného a potřebuje čtečku k jiným účelům, třeba na cesty, na domácí čtení, či na učení. Nejběžnější jsou asi e-readery s velikostí displeje 6“, ty budou také předmětem dnešní recenze, lze ale zakoupit i menší „cestovní“ čtečky s velikostí 5“, ale i větší 7“.

Dalším, podle mého názoru velmi důležitým aspektem, jsou formáty, které čtečka podporuje. V současnosti se výrobci snaží o co nejširší škálu podporovaných formátů, ty nejběžnější a požadované jsou PDB, PDF, ePUB, MOBI a rozporuplný DRM (od Adobe), případně TXT či DOC pro vlastní dokumenty.

Dalším podstatným prvkem při rozhodování by pak měla být „výkonnost“ přístroje, která se promítá především v rychlosti reakce / listování.

Pro někoho významným, pro někoho méně významným ukazatelem je i možnost využití WiFi pro nákup nových knížek. Když pomineme paměť čteček, která je v 99% případů dostačující pro stovky knih, posledními rozhodujícími faktory jsou hmotnost a výdrž, a to především kvůli cestování.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama