Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci

Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci | Kapitola 12

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

31. 12. 2010 02:00 8

Seznam kapitol

1. Vítejte v roce 2011 2. Leden 3. Únor 4. Březen 5. Duben 6. Květen 7. Červen
8. Červenec 9. Srpen 10. Září 11. Říjen 12. Listopad 13. Prosinec

Rok 2010 je za námi a na prahu nového roku 2011 vám přinášíme velký přehled událostí, které se bohudík či bohužel staly. A že toho bylo opravdu hodně. Stačí jen nadhodit témata jako Fermi, konec značky ATI, iPad či FaceBook a je zřejmé, že vzpomínat bude opravdu na co.

Reklama

Událost měsíce

Sedmé Call of Duty a opět fenomén

Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

Stejně jako je Apple fenomén stylových produktů a Facebook kraluje sociálním sítím, počítačovým hrám vládne posledních několik let série Call of Duty a v listopadu vydané pokračování Black Ops je toho jasným důkazem. Rozhodně nelze říct, že by šlo o špatnou hru, nicméně s průměrným hodnocením recenzí 80 % nic nesvědčí ani tomu, že by mělo jít o naprostý trhák. Přesto tomu tak je a v případě Black Ops ještě více než kdy předtím. Pokud se předchozí díl Modern Warfare 2 zapsal od Guinessovy knihy rekordů jako nejrychleji prodávající se hra všech dob, bude se muset zápis změnit a na místo Modern Warfare 2 nastoupí právě Black Ops. Jen během prvního dne se jej totiž ve Velké Británii a USA prodalo přes sedm milionu kusů, o dva a půl milionu více než Modern Warfare 2. A tím obrovský úspěch rozhodně neskončil. Během prvních pěti dnů svým tvůrcům Black Ops vydělalo 650 milionů dolarů a ještě před Vánocemi zisk ze hry překonal magickou jednu miliardu USD. A Infinity Wards už oznámili, že příští rok vyjde osmé pokračování Modern Warfare 3. Pokud se tedy nestane něco nečekaného, za rok se bude celá Call of Duty mánie opakovat.

Další listopadové události

Zdánlivě nemožné se stalo skutečností

Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

Ačkoliv tomu mnoho čtenářů nechtělo do poslední chvíle věřit, NVIDII se nakonec opravdu povedlo ještě letos vydat nástupce kontroverzních GeForce GTX 470 a 480, přičemž jak GTX 580, tak i GTX 570 se na trh dostaly dokonce ještě dříve než konkurenční ATI Radeony řady HD 6900. A napodruhé to dopadlo mnoho lépe. Byť jsou obě karty proti předchozí generaci jen mírně upravené, působí ve výsledku o mnoho lépe. Stále sice mají poměrně vysokou spotřebu, ta ale většině hráčů vadí výrazně méně než hlučné chlazení, které je naštěstí pryč. Poměrně vysoká cena pak odpovídá velmi vysokému výkonu a staronové GeForce řady 500 si tak z mnoha recenzí odnesly verdikt „Fermi přesně takové, jaké jsme chtěli hned napoprvé“.

Apple odmítá USB 3.0, více se mu líbí Light Peak

Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

Asus, Gigabyte, MSI a další společnosti se sice celý rok předháněly v tom, kdo na svém hardwaru nabídne podporu USB 3.0, Apple však v tomto boji zůstal stranou a svým zákazníkům jeho ředitel Steve Jobs vzkázal, že USB 3.0 zatím nepovažuje za příliš použitelné, když jej nepodporuje ani samotný Intel. Je tedy zřejmé, že v zařízeních značky Apple se podpory rychlejšího USB jen tak nedočkáme. Spíše se dá předpokládat, že se Apple přidá na stranu Intelu a bude jedním z těch, kteří budou propagovat Intelem vyvíjené rozhraní Light Peak. To je však zatím neustále ve stádiu vývoje a první zařízení s ním by se na trhu měly objevit v druhé polovině roku. Objevují se navíc informace, že Intel nakonec upustil od použití optických vláken a Light Peak bude používat klasické měděné dráty.

Microsoft konečně vydává Kinect

Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

Microsoft po dlouhém vývoji a mnoha odkladech konečně vydává svůj pohybový snímač pro herní konzoli Xbox 360. Jmenuje se Kinect (dříve vyvíjený jako Project Natal) a okamžitě se stává prodejním hitem. Jen během prvních několika dní se jej prodalo 2,5 milionu kusů, čímž pokořil například prodejní hit první poloviny roku, kterým byl tablet iPad od Apple. Do konce roku 2010 pak Microsoft plánuje prodat celkem pět milionů těchto zařízení. Zde se to povedlo či ne zatím bohužel nevíme.

iPad oficiálně dorazil do ČR, celosvětově má 95% podíl

Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

iPad před Vánocemi opět potvrdil, že mezi tablety nemá konkurenci. Společnost Stategy Analytics totiž vydala zprávu, podle které Apple se svým zařízením drží 95% podíl na trhu. Konkrétně to znamená, že od začátku prodeje si iPad koupilo už téměř osm milionů zákazníků a plán Applu prodat do konce roku deset milionů těchto zařízení je tedy naprosto reálný. Kromě toho se tento přerostlý iPhone začal v listopadu prodávat i v našich končinách, přičemž dostal kompletní českou lokalizaci, která u výrobků Apple nebývá samozřejmostí.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama