Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci

Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci | Kapitola 5

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

31. 12. 2010 02:00 8

Seznam kapitol

1. Vítejte v roce 2011 2. Leden 3. Únor 4. Březen 5. Duben 6. Květen 7. Červen
8. Červenec 9. Srpen 10. Září 11. Říjen 12. Listopad 13. Prosinec

Rok 2010 je za námi a na prahu nového roku 2011 vám přinášíme velký přehled událostí, které se bohudík či bohužel staly. A že toho bylo opravdu hodně. Stačí jen nadhodit témata jako Fermi, konec značky ATI, iPad či FaceBook a je zřejmé, že vzpomínat bude opravdu na co.

Reklama

Událost měsíce

Apple uvedl iPad

Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

O Apple se sice ve všech možných souvislostech mluví celý rok, duben minulého roku však byl pro společnost jedním ze dvou klíčových měsíců. Na trh se totiž dostal iPad zmiňovaný kvůli velmi vysokým předprodejům už v minulé kapitole. A i první prodejní den byl velmi úspěšný, zařízení se totiž prodalo téměř jeden milion, což znamená obrovský úspěch srovnatelný s prodeji prvního modelu iPhone. iPad je jednoduše fenomén a za celý rok 2010 se jej prodalo okolo pěti milionů kusů, přičemž na trhu s tablety drží majoritní podíl přes 90 %.

Úspěch iPadu navíc brzy ucítili i ostatní velcí hráči na trhu a v dnešní době je tak na trhu celá řada tabletů, které reálně ohrožují netbooky a notebooky. Jejich prodeje se totiž minulý rok poprvé od jejich uvedení snížily. Druhým dechem je však nutné dodat, že jejich výrobcům to až tolik nevadí, protože na tabletech mají výrazně větší marže než na netboocích. V horizontu dvou let se pak prý poměr úplně převrátí.

Další dubnové události

Steam pro Mac OS X

Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

Apple byl minulý rok ve středu dění a tak u něj ještě jeden odstavec zůstaneme. Každý hráč zná platformu Steam od společnosti Valve, přes kterou lze kupovat a hrát hry, přičemž řadu her bez Steamu vůbec nespustíte (například Mafia 2 anebo F.E.A.R. 2). I tvůrci legendárního Half-Life tak vycítili potenciál počítačů s logem vykousnutého jablka a v dubnu spustili Steam pro majitele strojů Apple. Hrát lze na Mac OS X samozřejmě jen některé vybrané hry, i tak jsou však lidé z Valve zřejmě spokojeni a Portal 2 by se měl stát první hrou na Steamu, která vyjde současně jak pro PC, tak pro Mac OS X.

AMD se přidává do klubu

Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

Měsíc po Intelu se do klubu výrobců šestijádrových procesorů pro běžné počítače přidává také společnost AMD. Ta totiž na své současné architektuře uvedla procesor AMD Phenom II X6 1090T. Jde o šestijádrový čip s jádrem Thuban, který je vyráběn starším 45nm výrobním procesem a jeho pracovní frekvence činí 3,2 GHz. Jeho výkon je samozřejmě podstatně nižší ve srovnání se špičkovým Core i7 980X od Intelu. Výrazně nižší je však i cena, která byla při uvedení ve srovnání s 980X třetinová, tedy okolo sedmi tisíc korun včetně daně. Brzy navíc AMD uvedlo i nižší model Phenom II X6 1055T s frekvencí 2,8 GHz, který dnes koupíte okolo 4500 Kč s daní (pro srovnání na nejlevější šestijádrový Core i7 970 od Intelu si připravte rovných 20 tisíc).

USB 3.0? Intel říká ne

Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

Zatímco výrobci základních desek jako je Asus, Gigabyte či MSI na svých produktech dávají USB 3.0 snad úplně všude (už i do lepších notebooků), největší kapacita v oboru Intel je proti a USB 3.0 ve svých čipových sadách dodnes nepodporuje a nejdříve se tak prý stane v roce 2012. Místo něj v dubnu představil své vlastní řešení, které by v budoucnu mělo nahradit nejen USB, ale i další rozhraní jako je SATA, FireWire, SCSI a podobně. Jmenuje se Light Peak, je založeno na přenosu dat pomocí optických vláken a už jeho první generace bude mít propustnost 10 GB/s neboli přibližně dvojnásobek USB 3.0. Intel jeho příchod slibuje během roku 2011.

48jádrový procesor od Intelu

Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

Nejen běžnými desktopovými procesory je Intel živ a v dubnu tak představil speciální 48jádrový procesor architektury Tera Scale pro vědecké účely a pracovní stanice. Vyroben je běžným 45nm výrobním procesem, pracuje na frekvenci okolo 1,8 GHz a jeho spotřeba se pohybuje maximálně okolo 125 W v závislosti na frekvenci. Intel svoji novinku označil výstižně SCC (single chip cloud computer) a současně oznámil práci na další generaci tohoto procesoru s více než stovkou jader.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama