Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci

Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci | Kapitola 3

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

31. 12. 2010 02:00 8

Seznam kapitol

1. Vítejte v roce 2011 2. Leden 3. Únor 4. Březen 5. Duben 6. Květen 7. Červen
8. Červenec 9. Srpen 10. Září 11. Říjen 12. Listopad 13. Prosinec

Rok 2010 je za námi a na prahu nového roku 2011 vám přinášíme velký přehled událostí, které se bohudík či bohužel staly. A že toho bylo opravdu hodně. Stačí jen nadhodit témata jako Fermi, konec značky ATI, iPad či FaceBook a je zřejmé, že vzpomínat bude opravdu na co.

Reklama

Událost měsíce

K dokonalosti vyladěné přepínání grafických karet

Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

Velkým problémem notebooků s dedikovanou grafickou kartou je jejich nízká výdrž na akumulátor. Už několik let se proto výrobci notebooků i počítačového hardwaru snaží vymyslet řešení tohoto problému. Jako nejvhodnější se ukázala dvojice grafických karet (integrovaná s nízkým výkonem i spotřebou a výkonná dedikovaná). Dlouho však bylo přepínání grafických čipů v noteboocích komplikované. Nejdříve vyžadovalo fyzický hardwarový reset počítače, poté bylo nutné alespoň vypnout všechny aplikace. Řešení představila v únoru společnost NVIDIA a jmenuje se Optimus. Přepínání grafických čipů probíhá plně automaticky bez zásahu uživatele, který si ničeho nevšimne a v praxi opravdu funguje (viz zkušenosti z naší recenze).

NVIDIA do této technologie vložila opravdu velké úsilí i naděje, takže je na trhu množství notebooků, které jsou Optimem vybavené (logicky by jí měl umět každý notebook s grafickou kartou NVIDIA GeForce). Očekávání NVIDIE však nejspíš naplněna nebyla, Optimus rozhodně není automaticky součástí každého notebooku a drtivá většina levnějších strojů je stále osazena jen integrovaným čipem Intel. Jsem proto zvědavý na situaci v příštím roce, kdy svoji verzi Optima pravděpodobně představí i AMD.

Další únorové události

S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat

Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

U nás sice stejně jako v Rusku vyšel už před Vánocemi 2009, celosvětově však třetí díl série S.T.A.L.K.E.R. vyšel až v únoru. Proč jej zmiňujeme, když jsme hardwarový magazín? Ukrajinští vývojáři GSC Game World totiž dlouhodobě spolupracují se společností AMD a nový S.T.A.L.K.E.R. se tak stal jednou z prvních her, která přinesla podporu nového rozhraní DirectX 11. Implementována byla například podpora teselace, která by měla výrazně navýšit počet polygonů na modelech stalkerů. Reálný přínos DirectX 11 byl však velmi malý, což je problém téměř všech her chlubících se podporou poslední verze DirectX.

Čekání na Godota, respektive na Fermi

Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

Zatímco NVIDIA se chlubila povedenou technologií přepínání grafických karet NVIDIA Optimus, drtivou většinu hráčů zajímalo něco jiného. Tím něčím jiným byl příchod nové generace grafických karet architektury Fermi. AMD už totiž mělo na trhu kompletně celou novou řadu ATI Radeon HD 5000 s podporou DirectX 11, na kterou mohla NVIDIA reagovat jen neustále se opakujícím snižováním cen všech svých produktů, přičemž ty výkonnější od GeForce GTX 260 výš byly už nějakou dobu End of Life a nevyráběly se.

Vlastně ještě něčím se NVIDIA snažila konkurovat. Tím něčím bylo neustále vydávání „nových a nových karet“, respektive spíš nekončící přejmenovávání starých produktů. Přejmenování GeForce 9800 GTX+ na GeForce GTS 250 jsme ještě nějak překousali, ale příchod celé virtuální řady GeForce 300 (do notebooků i desktop PC) byl opravdu moc snad pro všechny. Ostatně za vše hovoří název jedné z tehdejších novinek: NVIDIA opět přeznačuje - GeForce GT 340, GT 330 a GT 320.

Apple z App Store odstranil několik tisíc aplikací

Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

Apple v únoru ze svého obchodu App Store odstranil několik tisíc aplikací, které údajně obsahovaly sexuální tématiku. Udělal to přitom způsobem, kdy z webu aplikace stáhnul ze dne na den bez toho, aniž by o tom dal jejich vývojářům jakýmkoliv způsobem vědět. Jak se navíc ukázalo, staženy nebyly jen aplikace se sexuální tématikou, ale také zcela nezávadné aplikace, které jen obsahovaly fotky dívek a žen v plavkách a podobně. Apple tak údajně učinil na základě mnoha stížností rodičů, kterým se nelíbilo, k čemu mají jejich ratolesti volný přístup. Je ovšem více než zajímavé, že některé vybrané aplikace (například Playboy) v App Store zůstaly i nadále.

Google už i jako poskytovatel připojení k internetu

Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

Americká společnost Google roste každým rokem a hledá nová místa k rozvoji. Už dávno nejde jen o společnost provozující největší internetový vyhledávač, Google provozuje obrovské množství služeb od emailu přes mapy až po nabídku vlastního operačního systému pro mobilní telefony. Dalším odvětvím, do kterého se Google pustil, je poskytování připojení k internetu a to ne ledajakého. Google totiž začal experimentovat s připojením přes optická vlákna a skupině několika desítek tisíc lidí v USA tak začal nabízet připojení s rychlostí až 1 Gb/s.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama