Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci

Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci | Kapitola 10

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

31. 12. 2010 02:00 8

Seznam kapitol

1. Vítejte v roce 2011 2. Leden 3. Únor 4. Březen 5. Duben 6. Květen 7. Červen
8. Červenec 9. Srpen 10. Září 11. Říjen 12. Listopad 13. Prosinec

Rok 2010 je za námi a na prahu nového roku 2011 vám přinášíme velký přehled událostí, které se bohudík či bohužel staly. A že toho bylo opravdu hodně. Stačí jen nadhodit témata jako Fermi, konec značky ATI, iPad či FaceBook a je zřejmé, že vzpomínat bude opravdu na co.

Reklama

Událost měsíce

Zakladatel Facebooku je 35. nejbohatší Američan

Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

Obrovskou popularitu původně pouze univerzitní sítě Hardvardovy univerzity potvrdil v září také časopis Forbes, když jako každý rok vyhlašoval nejbohatší Američany. Do první stovky, konkrétně na 35. pozici, se totiž dostal jeden ze zakladatelů a současný výkonný ředitel (CEO) společnosti Mark Zuckeberg. Ten se svým odhadovaným jměním 6,9 miliardy amerických dolarů překonal třeba Steva Jobse, který s majetkem 6,1 miliardy dolarů obsadil 42. pozici. Mark Zuckeberg je také jediným miliardářem mladším 30 let, který se do první stovky nejbohatších lidí dostal.

První pozici obsadil zakladatel Microsoftu Bill Gates s odhadovaným jměním ve výši 54 miliard amerických dolarů. Z dalších v IT známých osobností můžeme jmenovat zakladatele Googlu Larryho Page a Sergeyho Brina s majetkem 15 miliard dolarů (dělí se o 11. a 12. místo), zakladatele Dellu Michaela Della s 14 miliardami USD na 15. místě a hned za ním se umístil současný ředitel Microsoftu Steve Ballmer s jměním odhadovaným na 13,1 miliardy amerických dolarů.

Další zářijové události

CEO NVIDIE přiznal, že vývoj Fermi byl velmi problematický

Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

Vývoj Fermi byl značně kontroverzní a možná si pamatujete na GPU Technology Conference 2009, kdy CEO společnosti NVIDIA Jen-Hsun Huang mával údajnou Fermi, přičemž z detailních fotek se později zjistilo, že karta je nefunkční a vznikla slepením uřezaného kusu PCB s chladičem. Téměř přesně o rok později stejný člověk při jednom z rozhovorů přiznal, že vývoj Fermi byl značně složitý a inženýři se při něm museli potýkat s mnoha problémy. Tím největším bylo šíření rušivých signálů při komunikaci uvnitř čipu. Problémy se však prý nakonec podařilo vyřešit, nicméně způsobily ono neustálé odkládání vydání.

Fotorealistická grafika renderovaná v reálném čase

Patříte k fandům počítačové grafiky? Pak vám pravděpodobně neuniklo video, které přinesl magazín TweakTown. Je na něm ukázána grafika, kterou NVIDIA v září prezentovala na GPU Technology Conference v americké Kalifornii. Na videu můžete vidět v reálném čase renderovaný automobil Porsche Panamera, který je téměř nerozeznatelný od skutečnosti. Celá grafika působí tak věrně, že se už nemůžeme dočkat, až za mnoho let budou podobným způsobem vypadat i počítačové hry. Jak je totiž z videa zřejmé, i takovou krásu lze už v dnešní době s dostatečně výkonným hardwarem (v tomto případě karta NVIDIA Quadro 6000) renderovat v reálném čase.

Blu-ray čeká dle Microsoftu zánik

Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

Ačkoliv jsou optické disky Blu-ray na trhu dostupné od dubna 2003 (kdy Sony začalo prodávat první Blu-ray přehrávač) a válka HD-DVD (Toshiba) versus Blu-ray (Sony) skončila na počátku roku 2008, nástupce DVD se v zásadě dodnes neprosadil. Mít doma Blu-ray přehrávač není rozhodně samozřejmostí jako je tomu u DVD, nemluvě o Blu-ray vypalovačkách, které nemá takřka nikdo. Jediné praktické použití Blu-ray disku je šíření HD filmů, které se však už dají legálně stáhnout i z internetu a podobně je tomu s šířením počítačových her. Drtivá většina se jich vejde na jedno až dvě DVD a stále oblíbenější je vlastnictví her přes internet, např. platforma Steam.

Není proto divu, že Microsoft vydal v září prohlášení, že formát Blu-ray je mrtvý a čeká jej zánik. Ostatně podobný je vzhledem k výše psanému i náš názor. Zálohovat na Blu-ray nemá vzhledem k jejich vysoké ceně a nízkým cenám pevných disků smysl, hry se stále šíří buď na DVD či přes internet a originální HD filmy kupuje jen málokdo. Pokud se tedy nestane nějaký zázrak, stane se DVD pravděpodobně posledním masově rozšířeným optickým diskem.

Invex se letos poprvé nekonal

Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

V dobách, kdy ještě internet nebyl samozřejmostí šlo pro našince o jednu z mála příležitostí, kde vidět nejnovější hardware. Doba však značně pokročila a pravděpodobně už navždy pryč je říjnové brněnské výstaviště přeplněné nejnovějším hardwarem. Veletrh Invex v posledních letech značně upadal a nepomohlo mu ani rozdělení na část pro profesionály (Invex) a část pro zájemce o výpočetní techniku (Digitex). Po velkém nezájmu jak ze strany vystavovatelů tak návštěvníků se proto Invex letos vůbec nekonal a místo něj zůstala jen konference pro profesionály Invex Forum, která se konala v září coby součást strojírenského veletrhu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama