Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci

Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci | Kapitola 13

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

31. 12. 2010 02:00 8

Seznam kapitol

1. Vítejte v roce 2011 2. Leden 3. Únor 4. Březen 5. Duben 6. Květen 7. Červen
8. Červenec 9. Srpen 10. Září 11. Říjen 12. Listopad 13. Prosinec

Rok 2010 je za námi a na prahu nového roku 2011 vám přinášíme velký přehled událostí, které se bohudík či bohužel staly. A že toho bylo opravdu hodně. Stačí jen nadhodit témata jako Fermi, konec značky ATI, iPad či FaceBook a je zřejmé, že vzpomínat bude opravdu na co.

Reklama

Událost měsíce

Zakladatel Facebooku osobností roku

Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

Poslední měsíc minulého roku jasně ukázal význam sociální sítě Facebook. Jeho zakladatel, šestadvacetiletý Američan Mark Zuckeberg se totiž dle časopisu Time stal osobností roku a překonal tak třeba zakladatele Wikileaks Juliana Assange, letošního laureáta Nobelovy ceny, čínského disidenta Liu Xiaoboa anebo amerického prezidenta Barracka Obamu. Zuckeberg se tak přidal do prestižního světového klubu, ve kterém nechybí řada amerických prezidentů, starosta New Yorku z dob teroristických útoků v roce 2001 Rudolph Giuliani, ale také dva světoví diktátoři Adolf Hitler a Joseph Stalin.

V prosinci se také objevila řada dalších informací ukazujících, že Facebook hrál v minulém roce obrovský vliv. Stal se například třetí nejnavštěvovanější stránkou na světě a jeho celková hodnota se vyšplhala na astronomických 50 miliard amerických dolarů. Je třeba ještě nějaký důkaz o tom, že Facebook už dávno není jen onou podivnou sociální sítí pro pár úchylů?

Další prosincové události

AMD Radeony HD 6900 konečně přicházejí

Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

Po mnoha odkladech jsme se dočkali také vydání nových AMD Radeonů řady HD 6900, které zcela nečekaně přišly až jako druhé po konkurenčních GeForce GTX 570 a 580 od NVIDIE. Karty sice přinesly pozměněnou architekturu využívající 4D místo 5D jednotek, jinak se toho však mnoho nezměnilo  a i Radeony HD 6900 jsou také spíše evolucí než revolucí. Na druhou stranu mají výkon srovnatelný s konkurencí (rozdíl ±10% nehraje až takovou roli) a podobná je rovněž cena. Na trhu tak na nějaký čas pravděpodobně zavládne rovnováha a v první polovině se můžeme těšit na to, až jeden z výrobců o něco sníží ceny svých karet, na což ten druhý bude muset reagovat stejným způsobem. A cenový boj je to, co si jako zákazníci přejeme ze všeho nejvíc.

Ukázka blízké budoucnosti grafiky počítačových her od Futuremark

Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

Před pár týdny jsme se dočkali nové generace benchmarku grafických karet 3DMark od finské softwarové společnosti Futuremark. 3DMark 11 je po kontroverzním 3DMarku Vantage příjemnou změnou, která se nám opravdu líbí. Čerpá z technologií rozhraní DirectX 11 a zejména scéna High Temple vypadá doslova úchvatně a už se nemůžeme dočkat, až budou stejným způsobem vypadat také počítačové hry. Také použité technologie by se v následujících letech mohly ve hrách reálně objevit. Ve hře je totiž obsažen třeba kombinovaný test, který vypadá skvěle po stránce grafiky, běžná fyzika (kolize) v něm počítá přes procesor a fyzika látek je akcelerovaná skrz GPGPU technologie DirectX 11.

Sony PSP 2 a Playstation Phone

Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz


zdroj obrázku: engadget

Od vydání první generace přenosné herní konzole Sony Playstation Portable (zkráceně PSP) už uplynulo dlouhých pět let. Není tak divu, že se konečně začalo mluvit i o jejím nástupci. Ten se bude jmenovat jednoduše PSP 2 a Sony v prosinci informovalo své partnery, že s jejím příchodem mají počítat na podzim letošního roku. Nové PSP má být vybaveno dotykovým displejem a dvěma kamerami. Další bližší informace bohužel nejsou k dispozici.

Podstatně více informací ale máme k chystanému Plastation Phone, který vidíte na fotce. Sony jeho existenci nejprve urputně popíralo, když se však objevilo i video s telefonem v akci, nešlo už nic popírat. Telefon bude vybaven procesorem Qualcomm na frekvneci 1 GHz, který bude mít k dispozici celkem 512 MB operační paměti. Dočkáme se jej v první polovině letošního roku a jako operační systém bude použit Android od Googlu.

WoW vládne světu MMORPG

Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

Série Call of Duty vládne světu her nejen na PC, ale i na herních konzolích Xbox 360 a Playstation 3. Kromě něj však existuje ještě jeden velký fenomén: World of Warcraft, nejrozšířenější MMORPG a nejpopulárnější PC hra současnosti. WoW se v prosinci dočkal svého třetího rozšíření, které se okamžitě stalo nejrychleji se prodávající PC hrou v historii. Jeho prodeje sice nejsou tak velké jako v součtu o Call of Duty: Black Ops, i tak je ale 3,2 milionu prodaných kopií během prvních 24 hodin obrovský úspěch. Připomeňme navíc, že WoW je výhradně PC hrou, kterou má aktivně předplacenou přes deset milionů hráčů.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama