Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci

Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci | Kapitola 2

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

31. 12. 2010 02:00 8

Seznam kapitol

1. Vítejte v roce 2011 2. Leden 3. Únor 4. Březen 5. Duben 6. Květen 7. Červen
8. Červenec 9. Srpen 10. Září 11. Říjen 12. Listopad 13. Prosinec

Rok 2010 je za námi a na prahu nového roku 2011 vám přinášíme velký přehled událostí, které se bohudík či bohužel staly. A že toho bylo opravdu hodně. Stačí jen nadhodit témata jako Fermi, konec značky ATI, iPad či FaceBook a je zřejmé, že vzpomínat bude opravdu na co.

Reklama

Událost měsíce

Příchod 32nm procesorů Intel architektury Westmere

Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

Největší událostí prvního měsíce roku 2010 byl příchod nových procesorů od společnosti Intel. Ten totiž počátkem ledna na trh uvedl zbrusu novou generaci 32nm procesorů založených na nové architektuře Westmere. Ta je z velké části shodná s předchozí architekturou Nehalem, novinkami jsou však například integrovaný grafický čip přímo v procesoru. Nově použit byl také zmiňovaný 32nm výrobní proces, který nahradil starší 45nm. Díky němu mají procesory nižší spotřebu, což umožnilo jejich masivní nástup do segmentu přenosných počítačů, kam se dosud montovaly jen nejvýkonnější čipy Core i7 vyžadující dedikovaný grafický čip. Ostatně velmi podrobnou recenzi včetně rozboru architektury tehdy přinesl Zdeněk Obermaier.

Další lednové události

AMD dokončuje vydání Radeonů řady HD 5000

Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

Téměř celá první polovina minulého roku byla ve světě grafických karet zcela v režii společnosti AMD. Ta svoji nadvládu započala už na podzim 2009, kdy přišly první ATI Radeony HD 58x0 s podporou DirectX 11 a vynikajícím poměrem výkon/spotřeba. Drahé karty si však koupilo jen menší množství zákazníků a většina čekala na levnější modely. Levnějších Radeonů HD 5700 jsme se dočkali ještě před koncem roku a v lednu pak AMD celou řadu dokončuje vydáním povedeného ATI Radeonů HD 5670 a poté i lowendových HD 5450/5550 a 5570. A co na to NVIDIA? Ohlašuje konec výroby všech karet GeForce GTX 200, na trhu zůstává jen prehistorické jádro G92 alias GeForce 8800 GT/GTS 512 (byť za výborné ceny), zákazníkům jen předkládá technologická preview a slibuje, že jednoho dne se zázraku jménem Fermi konečně dočkají.

NVIDIA Tegra do automobilů

Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

Velmi zajímavou prezentaci měl těsně před zahájením veletrhu CES v americkém Las Vegas CEO společnosti NVIDIA Jen-Hsun Huang. Oficiálně totiž představil druhou generaci ARM procesoru Tegra. Vidět jsme mohli třeba vizuálně velmi povedený Unreal Engine 3 akcelerovaný na malém tabletu poháněným Tegrou. Největší zajímavostí však byla bezesporu prezentace interiéru budoucnosti vozů Audi. NVIDIA se totiž s automobilkou dohodla na tom, že od roku 2012 budou všechny palubní počítače vozů Audi vybavené právě procesorem společnosti NVIDIA. Podobný kontrakt (byť samozřejmě ne pro všechny vozy) navíc nepodepsalo jen Audi, ale celý koncern Volkswagen, takže Tegru bychom v budoucnu mohli vidět třeba i ve Škodovkách.

ATI Eyefinity aneb tři panely pro každého

Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

Technologie ATI Eyefinity byla sice představena už na konci roku 2009 při vydání prvních ATI Radeonů HD 5800, v praxi se však začala prosazovat až letos. Připomeňme, že jde o možnost připojit k jedné grafické kartě tři LCD monitory a nastavit je tak, aby bylo možné hrát na všech třech panelech současně. V případě zájmu je navíc možné použít víc grafických karet a hrát až na 24 panelech současně. O tom, že se nám Eyefinity opravdu líbí, jsme psali už v lednu a čas nám dal za pravdu. O několik měsíců později totiž s podobným řešením přišla i NVIDIA a AMD tuto technologii v průběhu roku neustále vylepšovalo.

MSI „Big Bang“ Fuzion aneb je ATI Radeon + NVIDIA GeForce v jednom PC

Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

Kdo by si nepamatoval velkohubá prohlášení společnosti Lucid Logix o tom, že její čip Hydra 200 změní celý trh multi GPU. Hydra totiž měla umožnit spojení libovolných dvou grafických karet v jednom počítači dohromady a využít jejich výkonu k dosažení vyššího framerate pro hraní her. Jak se ovšem dalo čekat, celý systém trpí mnoha problémy. Ve spolupráci s MSI nakonec vyšla základní deska Fuzion, ovšem jak se můžete dočíst v lednové recenzi, technologie je v praxi jen stěží použitelná. Od ledna bylo o čipu Hydra sice ještě několikrát slyšet (například ohledně duálního ATI Radeonu HD 5770 X2), velké naděje do budoucnosti ji však nedávám.

Stylové přenosné domácí kino

Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

Asus se svými notebooky letos velmi experimentoval. Vzniknul tak třeba model NX90, který společnost představila už v lednu, na trh se však dostal až těsně před Vánocemi a jeho recenzi pro vás aktuálně chystáme. NX90 je notebook originální hned v několika ohledech. Na první pohled si jistě všimnete dvou obrovských reproduktorů po bocích displeje, mělo by jít o nejlépe hrající notebook na trhu. Dále je notebook vybaven hned dvěma touchpady a samostatnou kapitolou je také unikátní kovový povrch počítače.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama