Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci

Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci | Kapitola 6

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

31. 12. 2010 02:00 8

Seznam kapitol

1. Vítejte v roce 2011 2. Leden 3. Únor 4. Březen 5. Duben 6. Květen 7. Červen
8. Červenec 9. Srpen 10. Září 11. Říjen 12. Listopad 13. Prosinec

Rok 2010 je za námi a na prahu nového roku 2011 vám přinášíme velký přehled událostí, které se bohudík či bohužel staly. A že toho bylo opravdu hodně. Stačí jen nadhodit témata jako Fermi, konec značky ATI, iPad či FaceBook a je zřejmé, že vzpomínat bude opravdu na co.

Reklama

Událost měsíce

Sbohem BFG

Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

Květen byl smutným měsícem. Rozloučit jsme se totiž museli s jedním z výrobců grafických karet, základních desek, počítačových zdrojů a dalšího hardwaru, který si vždy zakládal na kvalitě a ke svým produktům dával široké množství příslušenství. Mimo jiné šlo společně s EVGA a XFX o dvorního výrobce hardwaru s logem NVIDIA. Dluhy společnosti (dle některých vytvořené kvůli nízkým maržím na produktech NVIDIE) ji však donutily vyhlásit bankrot a v současné době už tak nefunguje třeba ani web BFG Technologies, stejně tak se nevyřizují reklamace.

Pro úplnost připomeňme, že BFG Tech byla založena v srpnu 2002, sídlo měla v americkém státě Illinoia a v minulosti šlo společně s Asusem o jedinou společnost, která vyráběla akcelerátory fyziky PhysX pro společnost Ageia. BFG byla vždy společností velmi závislou na NVIDII, vyráběla výhradně grafické karty GeForce a základní desky pouze s čipsety nForce.

Další květnové události

Třetí rozměr na třech panelech

Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

AMD se svou podporou více panelů u zákazníků uspělo a své řešení tak musela představit i NVIDIA. Ta do svých grafických karet nestihla implementovat podporu zobrazení na třech panelech a k využití její technologie Surround tak musíte mít dvě grafické karty zapojené do SLI. Jako příjemný bonus navíc však NVIDIA na všech třech panelech rozjela podporu zobrazení 3D Vision a naskýtá se tak možnost hrát na třech LCD ve 3D současně, příslušný ovladač vyšel v květnu. Vynikající zážitek je však vykoupen nižší kompatibilitou her a zejména extrémní hardwarovou náročností. Minimem jsou dvě GeForce GTX 480 v SLI a i tak se připravte na to, že v mnoha hrách budete snižovat detaily (viz naše recenze).

GeForce GTX 470 se nedaří, i GTX 480 se prodává víc

Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

Zprovoznění 3D Vision Suround bylo asi jedinou květnovou dobrou zprávou pro NVIDII. Jinak se totiž společnosti příliš nedařilo. Velkým neúspěchem skončil zejména prodej GeFoce GTX 470, o které neměl zájem de facto nikdo a NVIDIA tak během několika týdnů musela razantním způsobem snižovat ceny. Za původní cenu sice šlo o kartu s poměrem cena/výkon srovnatelným s konkurencí, provozní vlastnosti však byly přinejmenším o dimenzi níž. Paradoxně se lépe prodávala i GeForce GTX 480, která měla sice provozní vlastnosti ještě horší, ale nechyběl jí alespoň punc nejvýkonnější jednočipové grafické karty. Není proto překvapením, že příliš slavně se neprodávaly ani GeForce GTX 465, které NVIDIA postavila na množství vadných jader GF100.

MSI SketchBook

Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

Unikátní přenosný počítač představila v květnu společnost MSI. Jmenuje se jednoduše SketchBook a název přesně vystihuje jeho možnosti. V zásadě jde o běžný malý notebook, jeho klávesnici je však možné otočit a změnit ji na praktický tablet, takže na notebooku můžete pracovat a kreslit třeba dotykovým perem. Téměř jistě by šlo o zajímavou konkurenci pro klasické notebooky a tablety, zařízení se bohužel dosud nezačalo prodávat a pravděpodobně se tak ani nikdy nestane.

Otevřený násobič u procesoru Intel je konečně cenově dostupný

Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

Když bylo AMD před pár lety v největších problémech, začalo své „přetaktování chtivé“ zákazníky lákat na cenově dostupné procesory s otevřeným násobičem, které lze snadno přetaktovat. Minulý rok na konci května se k nim oficiálně konečně přidala také společnost Intel, u níž otevřený násobič vždy znamenal nutnost investice několika desítek tisíc korun od procesoru řady Extreme. V květnu uvedené procesory Core i5 655K a i7 875K jsou první cenově dostupné procesory Intel s otevřeným násobičem, které lze bez problémů koupit po celém světě. Už předtím se totiž objevilo několik modelů s označením K a otevřeným násobičem, většinou se však prodávaly jen v zahraničí a v omezeném množství.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama