Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci

Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci | Kapitola 11

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

31. 12. 2010 02:00 8

Seznam kapitol

1. Vítejte v roce 2011 2. Leden 3. Únor 4. Březen 5. Duben 6. Květen 7. Červen
8. Červenec 9. Srpen 10. Září 11. Říjen 12. Listopad 13. Prosinec

Rok 2010 je za námi a na prahu nového roku 2011 vám přinášíme velký přehled událostí, které se bohudík či bohužel staly. A že toho bylo opravdu hodně. Stačí jen nadhodit témata jako Fermi, konec značky ATI, iPad či FaceBook a je zřejmé, že vzpomínat bude opravdu na co.

Reklama

Událost měsíce

První AMD Radeony přichází na trh

Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

Jen co NVIDIA vydá všechny své grafické karty GeForce 400, zařadí AMD na podzim vyšší stupeň a s řadou HD 6800 odešle konkurenci zpět do propadliště dějin, kde před vydáním Fermi nervózně přešlapovala. Pokud jste čekali přesně tento přístup, museli jste být z vydaných AMD Radeonů řady HD 6800 zklamaní. AMD se totiž společně se zrušením značky ATI rozhodlo mírně změnit filozofii i značení svých karet. Jako první tak z nové řady sice vyšly Radeon HD 6800, nejde však o nástupce Radeonů HD 5800, nýbrž 5700.

Nové karty jsou postavené opět na stejné architektuře a tak nepřinesly žádné nové revoluční technologie. Jde spíše o povedenou evoluci, kdy mají nástupci HD 5700 výkon podobný řadě HD 5800 při nižší spotřebě a malých rozměrech. AMD tak přišlo s povedenou konkurencí pro GeForce GTX 460 a 470, miska vah poměru cena/výkon však zůstala na straně zelených a o matu pro NVIDII tak nemůže být řeč.

Další říjnové události

AMD prodalo 25 milionů ATI Radeonů HD 5000

Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

Jen pár dní před vydáním prvních karet z nové řady HD 6000 přichází AMD s pozitivní informací. Chlubí se totiž, že od vydání ATI Radeonu HD 5870 na podzim 2009 již svým zákazníkům prodalo úctyhodných 25 milionů grafických karet s podporou rozhraní DirectX 11. Většinu z nich tvořily samozřejmě levné lowendové čipy Redwood a Cedar. I tak je však nutné uznat, že jde o vynikající výsledek, který potvrzuje dřívější informace o nadpolovičním podílu na trhu diskrétních grafických karet. Škoda jen, že podobně jako divizi grafických karet se nedaří také procesorům AMD. Celkově totiž společnost za třetí čtvrtletí skončila opět ve ztrátě přes 100 milionů dolarů.

Grafické karty přímo od NVIDIE?

Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

V americkém obchodním řetězci BestBuy se v říjnu objevily záhadné grafické karty GeForce, které nesly přímo logo společnosti NVIDIA. Rychle se tak objevilo množství spekulací o tom, zda NVIDIA neplánuje na trh dodávat přímo své vlastní grafické karty a ne jen prodávat jádra svým výrobcům, jako to dělala dosud. Tyto informace však byly rychle dementovány s tím, že NVIDIA bude i nadále držet zaběhnutý model a i grafické karty s logy NVIDIA GeForce byly vyrobené jedním z partnerů na přímý požadavek obchodní sítě BestBuy. Grafický karet přímo od NVIDIE se tak nedočkáme a oněch pár prodaných karet se stane raritou.

Intel zažil nejlepší čtvrtletí v historii

Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

Intel měl v říjnu důvod k oslavám. Jeho finanční výsledky za třetí čtvrtletí minulého roku byly totiž nejlepší za 42 let od založení společnosti. Poprvé v historii překročil obrat společnosti 11 miliard amerických dolarů, čistý zisk se pak vyšplhal ke třem miliardám. Meziročně pak obrat narostl o velmi slušných 18 %. A vynikající byly také vyhlídky na právě ukončené čtvrtletí, ve kterém chtěl Intel tento rekord překonat a plánoval obrat 11,4 miliardy dolarů. Zda se to Intelu povedlo či ne se dozvíme pravděpodobně během nejbližších několika dní.

Nová generace GeForce ještě letos? Tomu nevěříme

Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

koncem září a zejména pak v průběhu října se ve velkém začínají objevovat spekulace o tom, že NVIDIA chystá novou generaci svých grafických karet ještě na letošní rok. Samozřejmě nemá jít o zbrusu novou architekturu, ale spíše o vyladění současných karet, kde zejména GeForce GTX 470 a 480 mají velké problémy s provozními vlastnostmi. I tak se však téměř nikomu nechce věřit, že by NVIDIA něco podobného mohla stihnout a diskuse pod články jsou tak plné narážek na to, že něco podobného už NVIDIA slibovala minulý rok a nakonec z toho byl konec března. Za vše hovoří vyjádření jednoho z našich čtenářů: „Jako chápu že "poprvé" by tomu ještě někdo věřil, ale že tu zkoušej stejnou komedii jako loni to je už fakt moc.“

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama