Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci

Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci | Kapitola 9

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

31. 12. 2010 02:00 8

Seznam kapitol

1. Vítejte v roce 2011 2. Leden 3. Únor 4. Březen 5. Duben 6. Květen 7. Červen
8. Červenec 9. Srpen 10. Září 11. Říjen 12. Listopad 13. Prosinec

Rok 2010 je za námi a na prahu nového roku 2011 vám přinášíme velký přehled událostí, které se bohudík či bohužel staly. A že toho bylo opravdu hodně. Stačí jen nadhodit témata jako Fermi, konec značky ATI, iPad či FaceBook a je zřejmé, že vzpomínat bude opravdu na co.

Reklama

Událost měsíce

Značka ATI končí

Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

Pro fandy grafických karet ATI Radeon byl srpen smutným měsícem. Po převzetí druhého největšího výrobce grafických karet ATI společností AMD v roce 2006 totiž pro fanoušky červených grafických karet přišlo další překvapení. AMD se totiž rozhodlo po dlouhých 25 letech oficiálně ukončit používání značky ATI a všechny nově vydané grafické karty Radeon pojmenovávat jako AMD Radeon (počínaje generací Radeon HD 6000).

K tomuto rozhodnutí došlo kvůli zjednodušení propagace produktů AMD. V dnešní době je totiž těžké dostat do podvědomí uživatelů jen jednu novou značku, natož rovnou dvě. Nicméně i tak mnoho skalních fandů toto rozhodnutí mrzí, několik posledních generací grafických karet ATI Radeon totiž bylo povedených a značka měla dle našeho názoru rozhodně lepší auru než procesory AMD (byť i tady se po vydání druhé generace Phenomů mnohé zlepšilo).

Další srpnové události

Intel opět ukázal svoji grafickou kartu

Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

Vstoupí Intel na trh s dedikovanými grafickými čipy nebo nevstoupí? To je otázka, kterou se snažíme rozluštit už několik let. Nejprve vývoj vlastní grafické karty Intelu probíhal pod kódovým označením Larrabee. Projekt byl však po mnoha letech v prosinci 2009 zrušen, což oslavili zejména lidé v NVIDII, kteří v Larrabee viděli největší konkurenci pro GPGPU segment. Intel nicméně vývoj své grafické karty rozhodně nezastavil, z miliard dolarů utracených za vývoj Larrabee se poučil a vydal se trochu jiným směrem. V srpnu minulého roku jsme tak mohli poprvé spatřit grafickou kartu pojmenovanou Knights Ferry.

Knights Ferry se od klasické grafické karty NVIDIA GeForce/Quadro či ATI Radeon/FirePro poměrně výrazně liší. Na rozdíl od nich je totiž jádro Knights Ferry postaveno na běžně x86 architektuře a s trochou nadsázky by se tak dalo říct, že jde o speciální 32jádrový procesor pracující na frekvenci 1,2 GHz s několika GB vlastní GDDR5 paměti. Každé jádro Knights Ferry je navíc schopné zpracovávat až čtyři instrukce současně, karta si tak poradí až se 128 vlákny současně. Intel také oznámil, že současně vyvíjí i vylepšenou verzi Knights Corner s 50 jádry, kterou chce reálně vyrábět na připravovaném 22nm výrobním procesu. Že bychom se tak třeba příští rok konečně dočkali velkého vstupu Intelu do segmentu grafických karet? Uvidíme.

Nejočekávanější česká hra roku vychází

Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

Po osmi letech od vydání prvního dílu konečně vychází pokračování nejpopulárnější české hry Mafia. Druhá Mafie je však v očích mnoha hráčů spíše zklamáním a AAA titul si dle hodnocení metacritic odnáší průměrnou známku pouhých 78. Hráčům vadí zejména krátká herní doba a to, že ve hře chybí některé pasáže. Že byly ve velmi pokročilém stádiu vývoje se brzy po vydání opravdu potvrzuje ohlášením mnoha placených DLC, za které na Steamu dohromady dáte více jak dalších 30 euro neboli cenu další plné hry. A nikdo neříká, že brzké době nepřijde další placený „bonusový“ obsah.

Nejcennější značkou světa je Apple

Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

Na co jeden ze spoluzakladatelů společnosti Apple Steve Jobs sáhne, to mění ve zlato. Když jsem v jedné z minulých kapitol psal, že minulý rok byl mimo jiném rokem firmy Apple, myslel jsem to naprosto vážně. V srpnu to potvrdil časopis Forbes, který vyhlašoval nejcennější značky světa. Na prvním místě se octnulo právě logo vykousnutého jablka, které má dle Forbes hodnotu téměř 60 miliard amerických dolarů (přesněji 57,4 mld.). Jen v těsném závěsu za Apple skončil softwarový gigant Microsoft, který Forbes ocenil o necelou miliardu dolarů níž (56,6 mld.). Bronzovou pozici pak obsadil Google s hodnotou 37,9 miliardy dolarů.

Apple byl přitom jednu dobu téměř před krachem. Jobs je sice jedním ze zakladatelů společnosti (tím druhým byl Steve Wozniak), z Apple však v roce 1985 odešel. Zpět se vrací až o jedenáct let později, kdy se hodnota akcií pohybuje okolo dvou amerických dolarů. Dnes je to pro srovnání přibližně šedesátkrát tolik a příjmy společnosti se počítají v řádu desítek miliard dolarů.

SSD do DDR3 paměťového slotu

Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

Originální řešení flashového pevného disku určeného zejména pro servery představila společnost Viking. Ačkoliv se hardware na fotce může na první pohled jevit jako úplně normální DDR3 operační paměť, není tomu tak. Ve skutečnosti jde o běžné (a pekelně rychlé) SSD, jehož jediný rozdíl je v tom, že si nebere proud z klasického napájecího kabelu, ale z DDR3 paměťového slotu. Výkonnostně jde o špičkové SSD s rychlostmi čtení i zápisu až 260 MB/s, hodnota IOPS pak činí úctyhodných 30 000. Přijatelné jsou také jeho kapacity, které činí od 25 do 400 GB. Nejde navíc jen o koncept. Jak jsme vás před pár dny informovali, SSD do paměťového DDR3 slotu se již reálně vyrábí a prodává.

Something green's in there

Na závěr srpnové okurkové sezóny si dovolím přidat ještě jedno vtipné video na odlehčení. O enormní spotřebě grafických karet NVIDA GeForce GTX 470 a 480 přejmenovaných uživateli na Thermi jsem se zmiňoval o několik kapitol zpět. Všimnul si toho pochopitelně také marketing společnosti AMD, který rychle připravil vtipné propagační video upozorňující na na nevýhodu těchto karet.

PS. Podobné odlehčující video na téma výměny grafických karet připravilo AMD už v lednu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama