Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci

Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci | Kapitola 8

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

31. 12. 2010 02:00 8

Seznam kapitol

1. Vítejte v roce 2011 2. Leden 3. Únor 4. Březen 5. Duben 6. Květen 7. Červen
8. Červenec 9. Srpen 10. Září 11. Říjen 12. Listopad 13. Prosinec

Rok 2010 je za námi a na prahu nového roku 2011 vám přinášíme velký přehled událostí, které se bohudík či bohužel staly. A že toho bylo opravdu hodně. Stačí jen nadhodit témata jako Fermi, konec značky ATI, iPad či FaceBook a je zřejmé, že vzpomínat bude opravdu na co.

Reklama

Událost měsíce

První dobrá Fermi

Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

12. červenec byl pro NVIDII zřejmě nejlepším dnem minulého roku. Na trh se totiž dostala nejúspěšnější grafická karta minulého roku, kterou je bezesporu GeForce GTX 460. NVIDIA se po problémech s enormní spotřebou i velikostí jádra GF100 rozhodla ořezat jej o množství nadbytečných technologií pro segment GPGPU a vzniklo tak jádro určené pro hráče počítačových her GF104. I když bylo jádro GF104 v GeForce GTX 460 ořezané o velkou část svého potenciálu, aby nekonkurovalo výkonnějším kartám GTX 470 a 480, a bylo taktované výrazně pod své možnosti, stále šlo o kartu, o kterou byl enormní zájem téměř srovnatelný s GeForce 8800 GT. Ke cti NVIDIE bylo navíc karet i přes velkou poptávku dostatek a nedošlo tak ani k očekávanému zvýšení ceny, která naopak brzy ještě o něco klesla.

Další červencové události

ATI Radeon drží více jak 50% podíl na trhu s dedikovanými kartami

Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

Mnoho roků v řadě platilo, že na trhu s dedikovanými grafickými kartami byla NVIDIA ve vedení a AMD bylo až tím druhým vzadu. Vzhledem k enormně špatnému druhému čtvrtletí se to však po dlouhé době změnilo a NVDIA se tak dostala až na druhé místo. Oficiálně to potvrdila třeba americká agentura Mercury Research, která v červenci informovala, že ve druhém čtvrtletí 2010 si NVIDIA meziročně pohoršila a její podíl se na trhu s dedikovanými grafickými akcelerátory snížil z 59 na 49 %, zatímco AMD si polepšilo z 41 na 51 %.

Ještě horší byla pro NVIDII situace v součtu všech grafických akcelerátorů (tedy včetně těch integrovaných v čipsetu i procesoru). Zde držel majoritní podíl Intel s 54,3 %, na druhém místě bylo AMD s 24,5 % a NVIDIA byla až na třetím místě s 19,8 %. Pro srovnání v druhém čtvrtletí 2008 měla NVIDIA na celkovém trhu podíl 29,6 a AMD 18,2 %.

Účet na Facebooku má půl miliardy lidí

Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

Kromě společnosti Apple měl minulý rok ještě jeden fenomén, o kterém se hodně mluvilo. Byl jím samozřejmě Facebook. Ten se v minulém roce vypracoval na jednu z nejnavštěvovanějších stránek světa a v červenci informoval, že uživatelský účet má na Facebooku založeno už půl miliardy lidí a toto číslo neustále roste. Dnes už je to dle aktuálních údajů o dalších 75 milionů více, přičemž v České Republice mají účet na Facebooku tři lidé z deseti (tedy tři miliony).

Je libo grafickou kartu za třicet tisíc?

Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

Zatímco většina výrobců hardwaru chce náklady na své grafické karty stlačit co nejníže a dávno pryč jsou doby, kdy jste ke každé lepší kartě dostali i velké množství příslušenství často čítající i množství originálních her, Asus se u několika svých produktů rozhodl jít jinou cestou a připravil luxusní edice svých karet. Tou úplně první byl v roce 2009 Asus Mars neboli plnohodnotná duální GeForce GTX 285. První polovina minulého roku však byla ve znamení ATI Radeonů a monstrum Ares proto neslo právě tyto čipy. V zásadě šlo o duální ATI Radeon HD 5870 s 2 GB paměti, unikátním systémem chlazení i plošným spojem. To vše zabalené v luxusním kovovém kufřku s množstvím příslušenství a jistotou, že na světě není více než tisíc kusů. No nekupte to za těch třicet tisíc včetně daně...

Ekologický bambusový notebook

Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

Po „audiofilním“ notebooku NX90 a grafické kartě Ares tu máme další šílenost, kterou Asus minulý rok světu představil: bambusový notebook. Samotná idea není úplně nová a první přenosný počítač s bambusovým šasi Asus měl už v roce 2008. Zřejmě se však příliš neuchytil, Asus proto celý koncept přepracoval a minulý rok jsme mohli vidět druhou generaci těchto notebooků hned ve třech velikostech (13, 15 a 17"). Recenzi jeho 15" verze jsme vám přinesli už v květnu, oficiálně se však notebooky začaly prodávat až v červenci. A musíme říct, že rozhodně nejde o špatné stroje. Pokud hledíte především na design a styl, bambusový počítač tato kritéria bezesporu naplňuje.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama