Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci

Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci | Kapitola 7

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

31. 12. 2010 02:00 8

Seznam kapitol

1. Vítejte v roce 2011 2. Leden 3. Únor 4. Březen 5. Duben 6. Květen 7. Červen
8. Červenec 9. Srpen 10. Září 11. Říjen 12. Listopad 13. Prosinec

Rok 2010 je za námi a na prahu nového roku 2011 vám přinášíme velký přehled událostí, které se bohudík či bohužel staly. A že toho bylo opravdu hodně. Stačí jen nadhodit témata jako Fermi, konec značky ATI, iPad či FaceBook a je zřejmé, že vzpomínat bude opravdu na co.

Reklama

Událost měsíce

Nejúspěšnější telefon všech dob

Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

Dnes se zaměřujeme na největší události minulého roku a ať se vám to líbí nebo ne, ve středu dění byla mnohokrát společnost Apple, jejíž produkty jsou zkrátka fenomén dnešní doby. I do měsíce června jsem tak jako hlavní událost vybral Apple a uvedení jeho již čtvrté generace telefonu iPhone. Ta se ze začátku potýkala zejména s problémy s nízkým signálem. Celkově však šlo o do posledního detailu vyladěný produkt za velmi vysokou cenu. To nicméně potenciálním zákazníkům vůbec nevadilo, na iPhone se v USA stály několikahodinové fronty a ve výsledku se na mnoho z nich vůbec nedostalo. Výsledkem celého iPhone 4 šílenství jsou stovky tisíc předobjednávek, milion prodaných kusů v den uvedení na trh, téměř dva miliony během tří dnů a dva rekordy. Tím prvním je status nejúspěšnějšího produktu společnosti Apple všech dob, druhým pak ocenění za nejvyšší počet prodaných mobilních telefonů v jediný den.

Další červnové události

3TB pevný disk od Seagate

Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

Seagate se stává první společností na světě, která na trh uvádí pevný disk s celkovou kapacitou 3 TB. Jde o běžný 3,5" pevný disk z řady Barracuda XT, který je osazen plotnami točícími se rychlostí obvyklých 7200 otáček za minutu. Seagatu se této vysoké kapacity podařilo dosáhnout použitím nových ploten s kapacitou 600 GB, kterých je v disku osazeno celkem pět. Díky vysoké hustotě dat má disk slušné přenosové rychlosti, datový tok sekvenčního čtení i zápisu je okolo 120 MB/s. Sluší se také dodat, že Seagate už není jediným výrobcem 3TB pevných disků, do konce roku se k němu přidal ještě Western Digital a Hitachi.

Asus Eee Keyboard aneb notebook bez displeje

Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

Mluvilo se o něm sice už na začátku roku 2009 a poté se pravidelně připomínal na téměř každé světové výstavě, reálně do prodeje se však dostal až v červnu minulého roku. Řeč je o Asus Eee Keyboard neboli dalšímu originálnímu řešení Tchajwanského výrobce hardwaru, ve kterém se pokusil vtěsnat do klávesnice celý osobní počítač a to včetně malého displeje. To se Asusu povedlo a vzniklo tak zařízení, které sice kvůli zastaralému procesoru Intel Atom N270, 1 GB operační paměti a 16-32GB SSD není příliš rychlé ani levné (cena se i dnes pohybuje okolo 15 tisíc korun), zato je rozhodně originální a stylové. Příjemným bonusem je navíc integrovaný akumulátor, takže Eee Keyboard dokáže sám běžet až čtyři hodiny bez připojení do sítě. Snad je jen škoda, že v sobě Keyboard nemá kromě malého 5" s rozlišením 800 × 480 px i nějaký praktický větší. Na druhou stranu by pak šlo o takřka plnohodnotný notebook, kterých je na trhu spousta.

První netbook s operačním systémem Andriod

Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

V červnu Toshiba představila první netbook na světě s procesorem NVIDIA Tegra a operačním systémem Android. Ačkoliv by se na první pohled mohlo zdát, že jde o ideální malý stroj na prohlížení internetu a základní kancelářskou práci pro nenáročné uživatele, realita je trochu jiná. Po svém uvedení na trh totiž Toshiba nasadila netbooku AC100 cenu okolo deseti tisíc korun, za které je možné koupit zcela běžný netbook s procesorem Intel Atom a operačním systémem Windows. Ten sice nenaběhne během deseti sekund a jeho hmotnost bude o něco vyšší než jen necelý kilogram, na druhou stranu se na něm dá dělat podstatně víc než jen prohlížet internet přes mobilní verzi Opery a po připojení externího disku s NTFS souborovým systémem vám počítač nenahlásí chybu.

iPad versus meloun? Remíza

Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

Tablet iPad i čtvrtá generace telefonu iPhone se sice staly komerčně velice úspěšné, současně se z nich však staly také oblíbené terče mnoha parodií. V případě iPadu si vtipálci berou na paškál zejména absenci USB portů, absenci podpory flashových videí, kamery, širokoúhlého zozbrazení, nízké rozlišení displeje a podobně. Ostatně velké množství těchto parodií jsme vám přinesli v jedné z novinek.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama