Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci

Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci | Kapitola 4

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

31. 12. 2010 02:00 8

Seznam kapitol

1. Vítejte v roce 2011 2. Leden 3. Únor 4. Březen 5. Duben 6. Květen 7. Červen
8. Červenec 9. Srpen 10. Září 11. Říjen 12. Listopad 13. Prosinec

Rok 2010 je za námi a na prahu nového roku 2011 vám přinášíme velký přehled událostí, které se bohudík či bohužel staly. A že toho bylo opravdu hodně. Stačí jen nadhodit témata jako Fermi, konec značky ATI, iPad či FaceBook a je zřejmé, že vzpomínat bude opravdu na co.

Reklama

Událost měsíce

Thermi přichází aneb NVIDIA Radeon HD 2900 XT

Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

Koncem března jsme se konečně dočkali a na trh dorazily nové grafické karty společnosti NVIDIA založené na architektuře Fermi. Zákazníci se však o karty v obchodech rozhodně neprali. Výkon jim sice nechyběl a GeForce GTX 480 s přehledem překonala konkurenční ATI Radeon HD 5870, na duální Radeon HD 5970 jí však síly nestačily. GTX 470 pak nabídla výkon podobný Radeonu HD 5870 za podobnou cenu, ovšem s o kategorii horšími provozními vlastnostmi. Těmi se nemohla chlubit ani GeForce GTX 480, jejíž spotřeba v zátěži překonala duální kartu AMD a při plném zatížení ji bylo oprávněně možné nazývat vysavačem. Ostatně o mnohém vypovídá jejich přezdívka Thermi zkomolená z původního Fermi.

Jako karty pro hráče se GeForce GTX 470 a 480 příliš nepovedly a prodávat se začaly až po masivní vlně slev, kdy se GeForce GTX 470 s výkonem HD 5870 dostala na cenovou úroveň HD 5850 (i níž), takže její poměr cena/výkon byl jedním slovem vynikající. Stejně tak karty ukázaly zbrusu novou architekturu, ze které bude NVIDIA pravděpodobně těžit ještě dlouho. Od věci tak není srovnání s několik let starým ATI Radeonem HD 2900 XT, který se velké slávy také nedočkal, z jeho architektury však čerpá i současná generace Radeonů.

Další březnové události

První šestijádrový procesor

Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

V březnu se odehrál další krok evoluce ve světě procesorů. Zatímco v profesionálním segmentu se už šestijádrové čipy nějakou dobu prodávaly, v segmentu běžných procesorů šlo o novinku. Postaven je tento malý zázrak na v lednu představené 32nm architektuře Westmere a při taktu 3,33 GHz nabídne procesor Core i7 980X extrémní výkon, po kterém touží každý uživatel. Jen jeho cena odpovídá exkluzivitě a jen málokdo může dát za procesor více jak dvacet tisíc korun.

Just Cause 2

Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

Počítačovou hru Just Cause 2 pravděpodobně zaregistrovali všichni fandové počítačového hardwaru. Jde totiž o svým způsobem revoluční titul, který ukázal trend budoucnosti. Na mysli máme jeho implementaci GPGPU technologií, díky kterým je možné ve hře výrazně realističtějším způsobem ztvárnit vodu, byť bohužel za cenu velmi vysokých hardwarových nároků. O GPGPU efekty jsou ochuzeni majitelé karet ATI Radeon, celá technologie je totiž postavena na rozhraní NVIDIA CUDA, které běží jen na kartách GeForce. Stejné efekty by však dnes bylo možné udělat přes DirectX 11, takže vývoji nestojí v následujících letech (snad kromě ochoty vývojářů) nic v cestě.

SSD stále dostupnější

Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

Cena flashových pevných disků neboli SSD se už dávno nepohybuje v řádu desetitisíců a neustále klesá, zatímco jejich výkon a kapacita roste. V roce 2010 se tak SSD staly dostupné pro výrazně větší skupinu uživatelů a tento trend bude téměř jistě pokračovat. Jako příklad tohoto trendu za celý rok můžeme uvést březnovou novinku o nových SSD od společnosti OCZ, které stojí rovných 100 dolarů (tedy cca dva tisíce korun) a nabídnou přijatelnou kapacitu 30 GB, která postačí pro operační systém a pár programů k tomu.

Microsoft prodal 90 milionů kopií Windows 7

Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

Minulý rok se velmi dařilo také společnosti Microsoft. Ta svoji současnou verzi Windows 7 uvedla sice už na konci roku 2009, až rok 2010 však znamenal nástup Windows 7 ve velkém a konec afér ohledně neúspěšných Windows Vista. Není tak divu, že už v březnu se softwarový gigant chlubil, že za půl roku od uvedené prodal 90 milionů kopií svého operačního systému.

Velký úspěch iPadu už před uvedením

Velký přehled IT událostí roku 2010 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

Ačkoliv je mnoho uživatelů na produkty společnosti Apple přímo alergických, firma Steva Jobse své produkty prodat umí. Opět o tom přesvědčila veřejnost už před uvedením svého prvního velkého letošního produktu, kterým se stal tablet iPad. Ačkoliv jde v zásadě jen o přerostlý iPhone, který ke svému životu potřebuje jen málokdo a jeho hardwarová výbava ani zdaleka neodpovídá ceně, už několik týdnů před začátkem prodejů Apple hlásil, že předprodal už více jak 100 tisíc těchto zařízení.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama