Elon Musk zasahuje do války. PR firma platila kritikům z Rotten Tomatoes #TYDEN 11. září
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Elon Musk zasahuje do války. PR firma platila kritikům z Rotten Tomatoes #TYDEN 11. září

Elon Musk zasahuje do války. PR firma platila kritikům z Rotten Tomatoes #TYDEN 11. září | Kapitola 4

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

11. 9. 2023 07:00 22

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign, Hardware 2. AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

Apple údajně vyvíjí levnou řadu MacBooků. Nebo taky ne. ChatGPT Plus vs Claude Pro. NFT stále v pádu. Meta zvažuje placenou verzi Facebooku a Instagramu. Nebo taky ne.

Reklama

Sociální sítě

Meta zvažuje placenou verzi Facebooku a Instagramu bez reklam pro uživatele v EU, aby odvrátila obavy o ochranu soukromí a kontrolu ze strany regulačních orgánů EU. (New York Times)

Jsme uprostřed epidemie falešných Karen. Virální videa, na kterých se hroutí, jsou zjevně zinscenovaná – ale nikoho to nezajímá. (Rolling Stone)

  • Pro co či koho se používá označení Karen? (JustIT.cz)

X aktualizovala své zásady ochrany osobních údajů, aby mohla používat data, která shromažďuje, k trénování svých modelů umělé inteligence. Musk říká, že X může používat „pouze veřejná data, nikoli DM nebo cokoli soukromého“. Znění ale říká něco jiného. (TechCrunch)

We may use the information we collect and publicly available information to help train our machine learning or artificial intelligence models for the purposes outlined in this policy.

Vzhledem k tomu, že Instagram a další sociální sítě jsou zahlceny profesionálně vytvořeným obsahem influencerů, průměrní uživatelé se přesouvají k soukromým příspěvkům a uzavřeným skupinám. Sociální média jsou mrtvá. Skupinové chaty a aplikace pro zasílání zpráv je zabily (Insider)

Elon Musk vyhrožuje, že podá žalobu na ADL (Liga proti hanobení) za „lživé obvinění“ společnosti X a jeho z antisemitismu, a obviňuje ADL z poklesu prodeje reklamy společnosti X v USA. Ta má stále o 60 % nižší, než dříve. (TechCrunch)

TikTok Marketplace je pro některé uživatele v USA v provozu a zobrazuje náhodné „doporučené“ produkty, včetně několika padělků čínského zboží. (Bloomberg)

Ne že by to tedy k něčemu bylo, ale je dobré obsadit místo. Takže 365tipů na Bluesky jako 365tipu@365tipu.cz

Nový objev odhalil, že X (Twitter) zobrazuje uživatelům reklamy v Following bez označení, takže se jeví jako běžný obsah. Přestože nepoctivé reklamy může být těžké rozeznat, zde je trik, jak zkontrolovat, zda máte ve svém kanálu neoznačené reklamy. (9to5Max)

O přístupu výzkumných pracovníků k datům ze sociálních médií. Vypínání API a zvyšování cen ze strany Twitter/X a Reddit škodí výzkumu sociálních médií ve veřejném zájmu a poškozuje schopnost porozumět veřejné konverzaci. (Conspirador Norteño)


Startupy a ekonomika

DappRadar: měsíční objem obchodů s NFT klesl mezi lednem 2022 a červencem 2023 o 81 %, zatímco měsíční prodeje NFT klesly o 61 %, v roce 2023 vzrostl objem obchodů s bitcoiny o téměř 55 %. V roce 2022 trh NFT zaznamenal objem obchodů na různých platformách ve výši přibližně 24,7 miliardy dolarů, což téměř odpovídá 25 miliardám dolarů zaznamenaným v roce 2021. (Bloomberg, 24/7 Wall Street)

Dokumentární film o kolapsu FTX

Česká Informační Agentura (ČIA) ohlásila po 26 letech ukončení činnosti.

Česká Informační Agentura (ČIA) končí
i Zdroj: PCTuning.cz
Česká Informační Agentura (ČIA) končí

Apple kupuje švédskou společnost BIS Records založenou v roce 1973 a plánuje začlenit toto vydavatelství klasické hudby do Apple Music Classical a do A&R labelu společnosti Apple Platoon. (MacRumors)

SAP kupuje německý startup LeanIX, který nabízí nástroje pro mapování IT architektury, podle zdrojů za přibližně 1,2 miliardy dolarů. (TechCrunch)

Musk vydíral dodavatele Twitteru a vyzval je, aby podali žalobu – desítky jich tak učinily. Více než dvě desítky žalob tvrdí, že Twitter odmítl zaplatit dlužné peníze dodavatelům, kteří začali poskytovat služby společnosti předtím, než ji Musk koupil. Zdá se, že žaloba na společnost X je ve skutečnosti nejúčinnější metodou vymáhání nezaplacených faktur. (Ars Technica)


E-knihy a podcasty

Jak se Spotify nevyplatila sázka na vybudování podcastového impéria v hodnotě více než 1 miliardy dolarů. Většina pořadů není zisková, debaty o exkluzivitě, omezování původních pořadů a další informace (WSJ)

eMarketer očekává, že výdaje na podcastovou reklamu v USA dosáhnou 2,2 miliardy dolarů v roce 2023, což představuje nárůst z 1,7 miliardy dolarů v roce 2022 a ~10 % rozhlasu. Edison: více než 80 % Američanů poslouchá rádio každý týden. (FT)


#TYDEN je e-mailing, který vychází v neděli večer. Ve webové podobě vychází v pondělí ráno na PCTuning.cz. jednotlivé „zprávičky“ se průběžně objevují na Twitteru @rychlofky a Mastodonu @rychlofky@mastodonczech.cz, Bluesky @tyden.bsky.social. Od srpna 2022 i občasný podcast (i na Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Pocket Casts)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama