Intel SSD 670p 2 TB: Třetí generace QLC v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Intel SSD 670p 2 TB: Třetí generace QLC v testu

Intel SSD 670p 2 TB: Třetí generace QLC v testu

Z. Obermaier

Z. Obermaier

5. 4. 2022 14:01 6

Seznam kapitol

1. Intel SSD 670p, třetí QLC disk 2. Představení disku 3. Testovací sestava a specifikace 4. Testy malých souborů (nejdůležitější) 5. Testy malých souborů (důležité)
6. Testy sekvenční, IOPS a přístupové doby 7. Syntetické testy – body 8. Shrnutí výkonu 9. SLC cache a výkon versus teplota 10. Závěr

První disky s QLC NAND byly tragické, žalostný zápis i čtení, slabší výdrž. Třetí generace disku QLC od Intelu je ale úplně jinde, super výkon má ve čtení i zápisu, včetně malých souborů. Disků s QLC už se nemusíte bát, ty poslední jsou opravdu dobré.

Reklama

Rozdíly mezi buňkami TLC a QLC řešíme od uvedení QLC. Když jsem před téměř čtyřmi roky testoval první generaci disku s QLC od Intelu s označením 660p, nedopadl dobře. V podstatě jsem jej nedoporučil. Měl opravdu slabý zápis mimo SLC cache, pomalejší čtení i zápis malých souborů, extrémní přístupovou dobu a velmi podprůměrný výkon. Jediným pozitivem byla cena za 2 TB a celkem sofistikovaná SLC cache. Také vliv teploty na výkon byl nulový.

Test Intel SSD 660p 2TB: první disk s QLC; skvělá cena, ale...
i Zdroj: PCTuning.cz

Test Intel SSD 660p 2TB: první disk s QLC; skvělá cena, ale...

NAND čipy přichází do dalšího evolučního stádia, po MLC a TLC se dostáváme ke 3D čipům QLC. Ty umožňují zapsat do jedné…

13. 11. 2018 03:00
54

Vzhledem k první zkušenosti s QLC diskem Intel jsem od té doby už žádný podobný netestoval. Přeskočil jsem druhou generaci 665p a první generaci modelu 670p z roku 2020. Tu Intel časem přestal vyrábět a výrobu obnovil až s druhou generací 670p z roku 2021. Nejde tedy o žhavou novinku, ale celkem opomíjený produkt, jenže neprávem. Já testuji poslední revizi, generaci třetí s modelem vyrobeným v prvním čtvrtletí 2022. Tedy jde o disk vyrobený před pár týdny. A výsledky mne  příjemně překvapily.

Intel SSD 670p

Podívejme se na prezentaci původního disku SSD 660p. Tyto zásadní věci mají totiž disky 660p a 670p stále stejné. Zastavme se u SLC cache. Intel ji nazývá Dynamic SLC cache, stejně jako Samsung. Jak už název říká, jde o dynamickou položku. Základní hodnota SLC (24 GB u 2 TB disku) je daná pevně, rozšířená paměť ale není daná zcela pevně, ale mění se dle vytížení a hlavně zaplnění disku.

Intel SSD 670p 2 TB: Třetí generace QLC v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

U největší kapacity 2 TB je při nezaplněném disku hodnota SLC cache až 280 GB. Ta je navíc dynamicky přidělována dle potřeby pro vyšší výkon firmwarem. Nevím jak to firmware hodnotí, ale funguje to. Disk dokáže ošálit každý diskový benchmark, což se zatím nepovedlo nikomu jinému. Velikost pak logicky klesá při zaplňování disku. U téměř plného disku je pak SLC cache velká jen 24 GB. Během zaplňování a běžných činnostech se ale stále nějaká dynamická kapacita mění na SLC, a zápis je tedy stále vysoký, kdykoliv jej (krátkodobě) otestujete. Je to opravdu sofistikované udělané, lépe než na Samsungu. Hodnoty pro menší disky ukazuje slajd. U 512GB disku je při prázdném disku velikost SLC cache jen 76 GB.

Intel SSD 670p 2 TB: Třetí generace QLC v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

V tuto chvíli jsou na trhu tři disky Intel SSD 670p. Začínáme kapacitou 512 GB a končíme 2 TB. Kromě kapacity se liší také výkonem, nejslabší je nejmenší disk s 512 GB, který má rychlost čtení jen 3,0 GB/s a zápis 1,6 GB/s. Také u něj výrazně klesají hodnoty IOPS. Já dnes testuji nejvyšší kapacitu 2 TB s rychlostí čtení 3,5 GB/s a zápisem v SLC cache také 2,5 GB/s. Důležitý parametr je rovněž cena, nejmenší disk stojí 1450 Kč, větší 1 TB pak 2400 Kč a 2 TB disk pořídíte za 5900 Kč. To rozhodně nejsou vůbec špatné ceny, spíše naopak. Jen 2TB model má na trhu významnější cenovou konkurenci.

Intel SSD 670p 2 TB: Třetí generace QLC v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama