Pod bičem designéra, aneb uživatel až na posledním místě
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Pod bičem designéra, aneb uživatel až na posledním místě

Pod bičem designéra, aneb uživatel až na posledním místě

Michal Rybka

Michal Rybka

23. 5. 2014 03:00 88

Seznam kapitol

1. Nezatracujte koně 2. Pro krásu se musíte obětovat 3. A také něco zaplatit 4. Jednoduše, moderně, a bez ohledu na uživatele
5. Občas tomu uniknete... 6. Když má stroj navrch... 7. Software si máte užívat! 8. Když se upgrade „vyplácí“

Pamatujete si scénu z filmu „Ďábel nosí Pradu“, kdy hlavní hrdinka nejistě obhajuje svůj starý dobrý svetr před módní elitou, která jen pohoršeně vytahuje obočí? Tak úplně stejný pocit mám nyní skoro pokaždé, když Božští Designéři obšťastní prosté grunty tím novým, ještě přívětivějším, modernějším, no prostě nejpokročilejším rozhraním.

Reklama

Pamatujete si scénu z filmu „Ďábel nosí Pradu“, kdy hlavní hrdinka nejistě obhajuje svůj starý dobrý svetr před módní elitou, která jen pohoršeně vytahuje obočí? Tak úplně stejný pocit mám nyní skoro pokaždé, když Božští Designéři obšťastní prosté grunty tím nejpokročilejším rozhraním.

Zdá se, že dávno pryč jsou ty doby, kdy se UX (User Experience) designéři zajímali o to, co prostí grunti aka lamy aka BFU's dělají a k čemu a jak počítač používají. Lamy nic neví, bouchají do kláves, a kdyby bylo po jejich, pořád by seděly u terminálů a vyplňovaly by obrazovky. Designéři se smířili s tím, že osud světa leží na jejich bedrech. Rádi a s oblibou citují Henryho Forda, který před lety prohlásil: „Kdybych se lidí zeptal, co chtějí, tak by řekli, že chtějí rychlejší koně.“

Pod bičem designéra, aneb uživatel až na posledním místě
i Zdroj: PCTuning.cz

Logickou otázkou je, zda se Henry Ford uživatelů skutečně ptal a opravdu zjišťoval, co lidé chtějí, anebo jednoduše trpěl mesiášským komplexem, který se také projevoval v jeho obdivu k německému fašismu. Fašismus je totiž také založen na předpokladu, že masa je hloupá, v principu nerozumná a pasivní a je třeba najít člověka vyvoleného, hledícího za horizont, tam do zářivých zítřků, kam je třeba hloupou masu přes její odpor dovléci. Ford byl člověkem velmi rozporuplným, který reprezentoval hlavně technokratickou stránku řešení problémů.

Henry Ford přebírá Záslužný řád německé orlice (1938)
i Zdroj: PCTuning.cz
Henry Ford přebírá Záslužný řád německé orlice (1938)

Další logickou otázkou je: Co je vlastně špatně na rychlejších koních? Většina dystopických autorů sci-fi se celkem shoduje na tom, že až dojde ropa a rozpadne se struktura zásobování elektřinou, bude rychlejší kůň tím úplně nejžádanějším zbožím. Takže bych výzkum a vývoj rychlejších koní tak úplně nezahazoval.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama