Test Sapphire Nitro+ AMD Radeon RX 7900 XTX Vapor-X 24GB: Radeon pro náročné
i Zdroj: PCTuning.cz
Grafické karty Recenze Test Sapphire Nitro+ AMD Radeon RX 7900 XTX Vapor-X 24GB: Radeon pro náročné

Test Sapphire Nitro+ AMD Radeon RX 7900 XTX Vapor-X 24GB: Radeon pro náročné | Kapitola 21

Adam Vágner

Adam Vágner

30. 7. 2023 14:00 1090

Seznam kapitol

1. Sapphire Nitro+ AMD Radeon RX 7900 XTX Vapor-X 24G: představení a parametry 2. Konstrukce karty, konektory 3. Testovací sestava 4. Crysis 3 Remastered 5. Cyberpunk 2077 6. F1 22 7. Far Cry 6, GTA V 8. Metro Exodus Enhanced Edition, Red Dead Redemption 2 9. Witcher 3, World of Tanks 10. Boost v F1 22 (silent) 11. Boost v F1 22 (OC)
12. Boost v F1 22 s RT (silent) 13. Boost v F1 22 s RT (OC) 14. Boost v Metro Exodus (silent) 15. Boost v Metro Exodus (OC) 16. Boost ve World of Tanks (Silent) 17. Boost ve World of Tanks (OC) 18. Spotřeba, teploty 19. Otáčky ventilátorů, hlučnost 20. Průměrný výkon a poměr cena/výkon 21. Závěr

Nitro+ AMD Radeon RX 7900 XTX Vapor-X od Sapphire je karta, o jejíchž vlastnostech a výkonu se v diskuzích na českých webech a eshopech vyprávějí legendy. Podíváme se na to, co na nich je.

Reklama

Závěr

Nitro+ AMD Radeon RX 7900 XTX Vapor-X 24GB je aktuálně nejvyšší model v nabídce Sapphire. Nabízí výkonný chladič s velkou rezervou, robustní provedení, duální BIOS, potěší i ty, kdo si potrpí na pořádné podsvícení ARGB. Pokud se vyžíváte v ladění, díky dvěma BIOSům s rozdílným limitem příkonu se s kartou můžete vyřádit do systosti.

Test Sapphire Nitro+ AMD Radeon RX 7900 XTX Vapor-X 24GB: Radeon pro náročné
i Zdroj: PCTuning.cz

U Aorus RX 7900 XTX Elite jsem měl výhrady k tomu, že Gigabyte dal na kartu duální BIOS, ale s oběma se nastavení regulace téměř neliší a přepínač BIOSů má spíš pro parádu, když na obou má karta příkon 406 W. U Nitro+ se nastavení liší, ale naopak dost extrémně.

Nemám pocit, že se u Nitro+ dá říct, že jde o kartu bez kompromisů. Můžete vybírat buď mezi pažravým režimem OC, ve kterém je karta spotřebou nějakých 20 W pod úrovní RTX 4090, ale totéž se nedá říct o výkonu – zkrátka nestojí to za ty dva tři snímky za sekundu navíc, které získáte – nebo můžete přepnout na tichý režim, kde limit příkonu padá na referenčních 355 W, karta je tichá, ale z hlediska taktů a výkonu z ní v podstatě vyrobíte základní Pulse, u kterého připlatíte tři tisíce za barevné LEDky a tišší chladič. Příplatek proti Pulse RX 7900 XTX není zanedbatelný, přidanou hodnotu tři tisíce na chladiči ani na výkonech karty nevidím, rozdíl v ceně by měl být menší.

Bez manuálního ladění nabízí Nitro+ opravdu tiché chlazení jenom na BIOSu se základními takty. Pokud přepnete na tovární přetaktování, ventilátory už se dostávají na hodnoty kolem 1800 ot./min a karta je jen o pár decibelů lepší než průměr. Hlučnost v režimu OC je srovnatelná s Pulse RX 7900 XTX a vyšší než u řady modelů RTX 4080. Raději bych u tichého BIOSu viděl nějaký rozumný kompromis mezi nulovým a přehnaným továrním přetaktováním – mírné přetaktování s nějakými deseti dvaceti watty navíc, vyšší takt a o něco vyšší výkon. Otázka je, jestli má smysl vůbec nějaké taktování, zdá se, že v AMD šli u RX 7900 XTX na maximum, jaké ještě dávalo smysl a další zvedání taktů je možné jen za cenu drastického nárůstu spotřeby.

Občas se někde dozvíte, že má Nitro+ RX 7900 XTX naprosto tiché cívky. Ani v tomto ohledu jsem u testovaného kusu moc nepochodil. A snažil jsem se. Protože se traduje, že za pískání můžou vysoké frekvence, pouštěl jsem zátěž ve 4K a dával jsem si pozor, abych se pohyboval někde mezi 80–160 snímky za sekundu. Protože se vypráví, že je to způsobeno zdrojem, vyzkoušel jsem tři, kromě obvyklého 850W Corsairu i 850W XPG Core Reactor a také 1000W be quiet!. A dvě různé pasivně chlazené sestavy, víc už jich nemám. Stejně se mi nepovedlo kartu přimět nepískat. Nebylo to tak intenzivní bzučení a cvakání jako většiny jiných 350–400W karet. Znělo to tlumeně, pročež přemýšlím, jestli cívky nepomohl trochu utlumit masivní kovový rám).

S BIOSem v režimu OC se cívky nejspíš ztratí za ventilátory, ale v tichém režimu už slyšet budou, a určitě se nedá říct, že by je nebylo slyšet vůbec. Na vlastní uši to můžete slyšet a na vlastní oči vidět na spektrogramu z audacity na následujícím videu, doporučuji jej pustit do sluchátek. Jde o nahrávku z cca 40cm vzdálenosti z mikrofonu Blue Yetti do USB. Na pozadí mírný šum, intenzivnější hučení jsou ventilátory na spodní hranici otáček a důvěrně známé pískání asi vysvětlovat nemusím.

Tím nechci říct, že je to vada, u karet s podobnou spotřebou jde o běžný jev a je zázrak, když něco podobného 350–400W grafika nedělá. Bzukot cívek u Nitro+ mi přišel subjektivně o něco lepší než průměr.

Další věc je, že oproti nejlevnějším RTX 4080 už při ceně 27 600 korun ušetříte jen něco málo přes tisícovku. Rozdíl v ceně už není tak dramatický, jako když levné RTX 4080 stály kolem 33 tisíc. Dvouslotové Gainwardy a Pality nemají tak monstrózní chladič, jenže s příkonem jsou na tom o 100 W líp, takže proti Nitro+ s BIOSem OC jsou tišší, a proti tichému režimu Nitro+ je rozdíl minimální. S Radeonem významně ušetříte až v případě, že budete uvažovat o nějakém lépe vybaveném modelu RTX 4080 s větším chladičem a barevnými LED. Pro Radeon hovoří vyšší kapacita pamětí, nadstandardní výbava a lepší cena, proti němu pak vyšší spotřeba, horší výkon s ray tracingem a to, že AMD zatím nenabídlo alternativu k DLSS 3 a zdráhá se říct, kdy by mělo FSR 3 přijít.

Kdybych to měl nějak shrnout – vedle konkurenčních Radeonů RX 7900 XTX z vyšších řad s továrním přetaktováním a výkonnými chladiči vyniká cenou. Proti základním modelům RTX 4080 mi to z hlediska klíčových vlastností – poměru cena/výkon a provozních vlastností – přijde spíše jako plichta. Na GeForce budete muset připlatit něco přes tisícovku, ale to už mi u karet za 28 tisíc nepřijde jako rozdíl, který by RTX 4080 z rohodování vyřadil. Za nevelký příplatek GeForce RTX 4080 nabídne mírně nižší spotřebu, vyšší výkon při využití ray tracingu a přidanou hodnotu v podobě technologií Nvidie (ale o 8 GB paměti méně). A proti RTX 4080 s podobně velkých chladičem a obdobnou výbavou už je o několik tisíc levnější. 

Protože je vedle dražších RX 7900 XTX a obdobně vybavených RTX 4080 výhodnější, můžeme jej doporučit jako to nejzajímavější, co lze dnes na trhu podobné peníze pořídit a dostane stříbrné ocenění. Pokud navíc patříte k těm, kterým nevadí absence podpory proprietárních technologií Nvidie, můžete si přičíst další plus,

 
KLADYZÁPORY
Vysoký výkon, v rasterizaci obdobný výkon jako RTX 4080, proti většině RTX 4080 o několik tisíc levnějiV režimu OC extrémní spotřeba, jen o málo nižší než u výkonnější RTX 4090
24 GB pamětivýrazně vyšší spotřeba než a horší poměr výkon/watt než RTX 4080
Na OC BIOSu výrazně zvýšený power limit a s tím širší možnosti ladění, mimo jiné díky duálnímu BIOSuNárůst výkonu s OC BIOSem nestojí za výrazně vyšší spotřebu a hlučnost
Špičkový chladič s velkou rezervouOproti Pulse Radeon RX 7900 XTX příplatek tři tisíce
DisplayPort 2.1Nižší výkon v ray tracingu než RTX 4080
V tichém režimu nízká hlučnost 
Doporučená cena s DPH: 27 600 Kč

Levnější než Sapphire Nitro+ AMD Radeon RX 7900 XTX Vapor-X je jen pár základních modelů RX 7900 XTX se znatelně horším chladičem. Mezi těmi s výkonnějším chlazením je Nitro+ AMD Radeon RX 7900 XTX nejlevnější, takže pokud chcete něco lepšího než základ v podobě Pulse RX 7900 XTX, je u nás momentálně nejzajímavější volbou.

Test Sapphire Nitro+ AMD Radeon RX 7900 XTX Vapor-X 24GB: Radeon pro náročné
i Zdroj: PCTuning.cz

Za zapůjčení karty do testu děkujeme CZC.cz

Test Sapphire Nitro+ AMD Radeon RX 7900 XTX Vapor-X 24GB: Radeon pro náročné
i Zdroj: czc.cz
Sapphire Nitro+ AMD Radeon RX 7900 XTX Vapor-X 24GB GDDR6

Verdikt

Mezi lépe vybavenými Radeony RX 7900 XTX dostupnými u nás je díky konstrukci, výbavě a zároveň příznivé ceně Nitro+ nejlákavější volbou.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama