F.E.A.R. 3 — kde je strach a fyzika? Rozbor HW nároků
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek F.E.A.R. 3 — kde je strach a fyzika? Rozbor HW nároků

F.E.A.R. 3 — kde je strach a fyzika? Rozbor HW nároků

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

26. 7. 2011 03:00 76

Seznam kapitol

1. Konzolový engine 2. Nároky hry, testovací sestava, metodika 3. Výsledky GK bez vyhlazování 4. Výsledky GK s vyhlazováním 5. Vliv procesoru na hru
6. Vliv nastavení na hru I 7. Vliv nastavení na hru II 8. Galerie in game screenshotů 9. Výběr recenzí herních magazínů 10. Závěr

Třetí pokračování F.E.A.R.u nabízí více akce a méně hororového obsahu, než tomu bylo v předchozích dílech. To je dané mimo jiné tím, že za vývojem už totiž nestojí slavné studio Monolith. Se změnou vývojářů navíc přišel také jiný engine. Z něj PC hráči pravděpodobně nadšeni nebudou, je totiž optimalizovaný především pro konzole.

Reklama
F.E.A.R. 3 — kde je strach a fyzika? Rozbor HW nároků
i Zdroj: PCTuning.cz

Když v roce 2005 vyšel první hororový F.E.A.R., šlo bezesporu o pecku a hra se právem zapsala do historie. Nebylo to přitom jen vynikající herní náplní, ale také technologickou stránkou. Titul běžel na zbrusu novém enginu Jupiter Ex, který jako první nabízel třeba dynamické měkké stíny. Není tak divu, že se z F.E.A.R.u po hrách jako Doom 3 nebo Far Cry 2 stal nový vůdce špičkové počítačové grafiky.

V roce 2009 se hra konečně dočkala pokračování. Kdo však od F.E.A.R.u 2 čekal podobnou menší revoluci, byl nepochybně zklamán. Čtyři roky po vydání jedničky totiž pokračování běželo na stejném enginu, který byl sice značně upraven a vylepšen, grafika však byla i tak přinejlepším průměrná a své stáří engine rozhodně nemohl zakrýt.

F.E.A.R. 3 — kde je strach a fyzika? Rozbor HW nároků
i Zdroj: PCTuning.cz

Dnes jsme o dva roky dál a na pulty obchodů dorazil třetí díl, který je konečně ve znamení změn. Po herní stránce se nový F.E.A.R. trochu odklání od původního zaměření. Hra tak obsahuje více akčních pasáží na úkor těch hororových, nicméně stále to v rámci možností funguje a průměrné hodnocení na Metacritic se aktuálně pohybuje okolo 75 bodů (odkazy na recenze herních magazínů najdete v předposlední kapitole).

Změn se však nedočkala jen hra samotná, ale také technologie, na kterých je postavena. V první řadě se o vývoj nestaralo slavné studio Monolith Production (kromě série F.E.A.R. například No One Lives Forever či Tron 2.0), ale tým Day 1 Studios ze stejného vydavatelského gigantu Warner Bros. Ten měl v minulosti na starost konverzi prvního dílu pro herní konzole, vývoj třetího pokračování však postavil na úplně odlišné technologii. Předchozí hrou tohoto studia byla konzolová a nepříliš úspěšná hra Fracture, jejíž engine Despair se stal základem třetího F.E.A.R.u.

F.E.A.R. 3 — kde je strach a fyzika? Rozbor HW nároků
i Zdroj: PCTuning.cz

Ačkoliv sami tvůrci tvrdí, že engine byl téměř od základu přepracován pro účely temné akční hry, na F.E.A.R.u 3 to přinejmenším po vizuální stránce není příliš vidět. Grafika je samozřejmě podstatně lepší než u druhého dílu (kde byla i na rok 2009 špatná), na zadek se z ní však neposadíte. Textury mají průměrné rozlišení, hra využívá maximálně možností DirectX 9.0c (vrcholem je technologie ambient occlusion).

Pokud bych se měl o některém efektu rozepsat více, jsou to bezesporu stíny (a to v negativním slova smyslu). Že jsou některé stíny jen nakreslené coby textury mi v případě, že to není na první pohled poznat, zase tolik nevadí. Co mne ale zklamalo podstatně víc je množství opravdu dynamických stínů. Ty totiž často nevrhají ani nepřátelé (natož hlavní hrdina), což je u hry tohoto typu opravdu tristní (zejména v kontrastu s tím, že to byl první F.E.A.R., který kdysi posunul kvalitu stínů o tolik kupředu). Celkově tak ve mne technologická stránka zanechala dojem další konzolové konverze, u které se nikdo neobtěžoval případnými úpravami PC verze.

F.E.A.R. 3 — kde je strach a fyzika? Rozbor HW nároků
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama