Test disků Western Digital Blue – CMR klasika versus SMR šindel
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Test disků Western Digital Blue – CMR klasika versus SMR šindel

Test disků Western Digital Blue – CMR klasika versus SMR šindel | Kapitola 12

Petr Kupský

Petr Kupský

7. 9. 2021 10:00 52

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Jak lze potlačit nevýhody šindelového záznamu 3. Představení soupeřů 4. Metodika testování a testovací sestava 5. HD Tune Pro 5.50 - Benchmark 6. HD Tune Pro 5.50 – Extra testy 7. HD Tune Pro 5.50 – Náhodný přístup 8. AS SSD Benchmark
9. PCMark 8 10. Kopírování složky se soubory 11. Přesun složky se soubory 12. Photoshop 13. Spotřeba, teplota a hlučnost 14. Jak dostat SMR disk do problémů 15. Iometer – pořádná nakládačka 16. Závěrečné vyhodnocení

Přízrak SMR rozhazuje své sítě a snaží se uchvátil nezkušené zákazníky. Nabídku počítačových obchodů nenápadně zaplňují cenově výhodné modely pevných disků s technologií šindelového magnetického záznamu SMR, které se obecně netěší zrovna dobré reputaci. Máme se jim skutečně vyhýbat, nebo se již jedná o překonaný mýtus? Na tuto otázku se pokusíme odpovědět ve srovnávacím testu, kde proti konvenčnímu 3TB CMR modelu WD Blue (WD30EZRZ) postavíme nejnovější 4TB SMR disk WD Blue (WD40EZAZ), nabízející vyšší kapacitu za nižší cenu.

Reklama

Součástí našich praktických testu disků a jiných datových úložišť je tradičně měření rychlosti načítání objemných fotografií do všeobecně oblíbeného programu Adobe Photoshop. Aby byla rychlost načítání dobře měřitelná, vytvořil jsem si speciální obrázek o velikosti 1,79 GB, který je koláží mnoha vrstev z různých fotografií. Z tohoto obrázku jsem vytvořil pět kopií, které jsem společným příkazem načítal z oddílu N (ve středu ploten testovaného disku) do předem spuštěného Photoshopu na systémovém SSD.

Test disků Western Digital Blue – CMR klasika versus SMR šindel
i Zdroj: PCTuning.cz

U obou disků jsem provedl 5 měření a mezi každým měřením jsem počítač restartoval. Výsledky jsem pro celkové hodnocení zprůměroval a zapsal pro srovnání do společného grafu s dříve testovanými disky.

Porovnávání Porovnávání
i Zdroj: PCTuning.cz
i Zdroj: PCTuning.cz

Práci s velkými soubory obvykle nejlépe zvládají disky, jejichž plotny se otáčejí rychlostí 7200 ot./min. V grafu jim také po zásluze patři vedoucí pozice. Při načítání větších bloků dat z pozice na jednom souvislém místě na disku se logicky neprojeví vliv rychlosti pohybu hlav, ani celková kapacita vyrovnávací paměti (interní cache).

V dnešním srovnávacím testu dvojice modelů WD Blue zvítězil konvenční CMR disk s celkovým časem 74,4 s a umístil se tak svým výkonem na pomezí vysokootáčkových disků. SMR disk pak časem 79,6 s vykázal slušný výkon očekávaný u nízkootáčkových disků. Vzájemný rozdíl pěti sekund při načítání velmi objemných obrázků nebude hrát významně negativní roli při použití SMR disku ani v roli archívu fotografií.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama