Test disků Western Digital Blue – CMR klasika versus SMR šindel
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Test disků Western Digital Blue – CMR klasika versus SMR šindel

Test disků Western Digital Blue – CMR klasika versus SMR šindel | Kapitola 16

Petr Kupský

Petr Kupský

7. 9. 2021 10:00 52

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Jak lze potlačit nevýhody šindelového záznamu 3. Představení soupeřů 4. Metodika testování a testovací sestava 5. HD Tune Pro 5.50 - Benchmark 6. HD Tune Pro 5.50 – Extra testy 7. HD Tune Pro 5.50 – Náhodný přístup 8. AS SSD Benchmark
9. PCMark 8 10. Kopírování složky se soubory 11. Přesun složky se soubory 12. Photoshop 13. Spotřeba, teplota a hlučnost 14. Jak dostat SMR disk do problémů 15. Iometer – pořádná nakládačka 16. Závěrečné vyhodnocení

Přízrak SMR rozhazuje své sítě a snaží se uchvátil nezkušené zákazníky. Nabídku počítačových obchodů nenápadně zaplňují cenově výhodné modely pevných disků s technologií šindelového magnetického záznamu SMR, které se obecně netěší zrovna dobré reputaci. Máme se jim skutečně vyhýbat, nebo se již jedná o překonaný mýtus? Na tuto otázku se pokusíme odpovědět ve srovnávacím testu, kde proti konvenčnímu 3TB CMR modelu WD Blue (WD30EZRZ) postavíme nejnovější 4TB SMR disk WD Blue (WD40EZAZ), nabízející vyšší kapacitu za nižší cenu.

Reklama

Výkony a chování 4TB SMR disku WD Blue (s modelovým označením WD40EZAZ – 00SF3B0) ve všech disciplínách našeho obsáhlého testu jsou pro mě velkým překvapením. Očekával jsem propady výkonu během intenzivní zátěže, očekával jsem intenzivní uklízení diskových ploten po dokončení náročných disciplín, ale nic takového jsem nakonec nezaznamenal. Tedy s jedinou drobnou výjimkou, kdy po dokončení jednoho z pětice navazujících testů náhodného přenosu dat disk vykazoval neobvyklou aktivitu (slyšitelný seek a vyšší proudový odběr), takže se skutečně mohlo jednat o uklízení ploten řízené samotným diskem. Disk jsem ale pro účely navazujících testů nechtěl nechat uklízet, takže jsem jej po pár okamžicích umlčel restartem počítače. Po restartu jsem zkoumal, zda bude v úklidu pokračovat, ale to se nestalo. Za celou dobu testu jsem tak zaznamenal pouhých těchto pár sekund, kdy se SMR disk choval podle očekávání jako disk se šindelovým zápisem a dodatečně uklízel data na svých plotnách. Tím samozřejmě netvrdím, že disk by si při ponechání delší dobu v nečinnosti nezačal data opět preventivně uklízet. Určitě ano, ale jeho firmware je zřejmě naprogramován tak, aby nás tímto pokud možno neobtěžoval.

Pokud SMR disk nemusel viditelně uklízet a organizovat data na svých plotnách, aby se vyhnul propadu výkonu při zápisu dalších dat (v případech, kdy jsem testoval kopírování souborů na předem zaplněný oddíl), nabízí se otázka, zda stále platí všechna technická omezení šindelového záznamu, popsaná v dostupných informačních materiálech (a v úvodu tohoto článku), které byly publikovány vesměs výzkumníky a odborníky na obecnou teorii již před více lety. Myslím si, že platí, ale postupným vývojem se je zřejmě podařilo výrazněji potlačit tak, aby je uživatel prakticky nepocítil. Zkoušel jsem hledat čerstvější informace, nejlépe od samotných výrobců, ale ti si podrobnější detaily konstrukce disků úzkostlivě chrání.

Podle původní teorie by šindelový disk měl obsahovat určitou diskovou cache ve formě speciálně vyčleněného prostoru na záznamových plotnách (zóny pro náhodný přístup), do něhož by disk nejprve nalil problematická data (drobné datové bloky a náhodná data) sekvenčním zápisem konvenční technologií CMR, a teprve poté je uklidil do požadovaných pruhů šindelového záznamu. Domnívám se, že pokud by testovaný SMR disk WD Blue tuto možnost ve velké míře používal, dala by se identifikovat srovnatelnou rychlostí záznamu do všech oddílů vytvořených na disku, neboť by se ve všech případech zapisovalo do cache v prostoru ploten s konkrétně danou (stále stejnou) obvodovou rychlostí. Tím pádem bych nemohl zaznamenat logický pokles rychlosti zápisu do oddílu O, který jsem záměrně vytvořil těsně u středu záznamových ploten s minimální obvodovou rychlostí. Podle naměřených výsledků jsem došel k přesvědčení, že SMR disk WD Blue zapisuje data většinou přímo, bez využití CMR cache a nutnosti následného přesunu (úklidu). U sekvenčního zápisu to není problém, ale je to technologicky možné bez znatelného poklesu výkonu v případě drobných datových bloků a náhodného přístupu?

Test disků Western Digital Blue – CMR klasika versus SMR šindel
i Zdroj: PCTuning.cz

Klíčovou roli u SMR disku zřejmě hraje jeho vyrovnávací paměť o kapacitě 256 MB. Grafy přenosové rychlosti disku ve správci úloh u SMR disku vykazují na rozdíl od disku CMR větší zvlnění dané zřejmě interním zpracováním dat v této paměti do určitých bloků, které jsou až poté zapisovány na plotny. Dokázali jsme si také velkou závislost výkonu SMR disku na přístup do mezipaměti RAM. Sice mu postačí pouze cca 400 MB z celkové kapacity RAM, ale ty jsou pro něj v některých úlohách doslova životně důležité. Práce s pamětí bude podle mého názoru patrně tím, co za několik let vývoje dokázalo eliminovat dříve zaznamenané nedostatky šindelového záznamu.

Teoretickou možností, která mohla vytvořit dojem přímého zápisu dat šindelovým způsobem, je použití většího počtu CMR oddílů s diskovou cache, rozesetých rovnoměrně po šířce záznamových ploten. Žádný z výrobců se ale o takovém řešení nevyjadřuje, takže bych na něj příliš nesázel. Výkon SMR disku rozhodně pozitivně ovlivní použití pruhů pro šindelový zápis s malým počtem záznamových stop, kdy je případné čištění dat od požadovaného místa po konec pruhu rychlejší. Nelze nakonec ani vyloučit, že testovaný model SMR disku nevyužívá způsob čištění šindelových pruhů tak, jak byl dosud obecně prezentován.

Testování pevných disků je zvláštní tím, že o nich máme k dispozici jen velmi málo technických informací a mnohé zásadní věci musíme jen odhadovat (například počet ploten podle hmotnosti disku). Pokud se k tomu navíc přidají nové detailně nepopsané technologie záznamu, skončíme nutně u spekulací. Proto připouštím, že se mohu v některých svých zde uvedených názorech mýlit.

Při porovnávání výsledků obou testovaných disků mějte stále na vědomí, že proti SMR disku jsem postavil CMR disk s výjimečným využitím pouze omezeného rozsahu záznamových ploten. Tím tento disk významně profituje vyšší rychlostí záznamu do malého oddílu O, který jsem vytvořil nejblíže středu ploten. Ve všech testech, které byly uskutečněny s využitím oddílu O, byl 3TB CMR disk WD Blue předem jasným vítězem. Pokud bych měl k dispozici jiný model CMR disku, který by využíval záznamovou plochu bezezbytku, zřejmě by se výsledky obou rivalů v oddílu O srovnaly, nebo by se vítězství mohlo lehce přelít i na stranu SMR disku.

Tohle je další zvláštnost pevných disků, že jsou vlastně takovým zajícem v pytli. Pod stejným modelovým označením a se stejnou celkovou kapacitou můžeme narazit na disky s různým počtem ploten, případně s různou kapacitou ploten (přesněji odlišnou konstrukcí záznamových hlav). Testovaný 3TB disk WD Blue z roku 2017 bude s vysokou pravděpodobností konstrukčně odlišný od 3TB disku WD Blue z letošního roku. V našem testu byl pouze za účelem porovnání rozdílných technologií magnetického záznamu, nikoliv jako demonstrace výkonu aktuálně prodávaných kusů.

Test disků Western Digital Blue – CMR klasika versus SMR šindel
i Zdroj: PCTuning.cz

Náš relativně krátkodobý test nemusel pojmout všechny situace, které mohou v praxi nastat po delší době používání. Značná část naší testovací metodiky byla vytvořena se zaměřením na disky s konvenčním způsobem záznamu. Mezi jednotlivými úlohami byly diskové oddíly formátovány, aby se vyloučil nežádoucí vliv dříve zapsaných dat. Nepočítalo se s tím, že by disk musel jednou zapsaná data následně organizovat a uklízet. V této souvislosti měl tedy SMR disk v mnoha procedurách usnadněnu práci, neboť zapisoval do zcela prázdných sekcí. Podle očekávání se v takovém případě potenciální problémy SMR disku neprojevily. Speciálně pro SMR disk jsem připravil až dvě závěrečné kapitoly testu s disciplínami, v nichž byl nucen intenzivně pracovat s dříve uloženými daty. Tyto disciplíny byly vytvořeny podle zveřejněných poznatků uživatelů starších modelů SMR disků, které v nich podávaly špatné výsledky. Jenže testovaný SMR model WD Blue jimi proplul bez jediného zaváhání.

Test disků Western Digital Blue – CMR klasika versus SMR šindel
i Zdroj: PCTuning.cz

Výrobci se zřejmě podařilo vyladit technologii šindelového záznamu na takovou úroveň, aby běžný uživatel v praxi u své počítačové sestavy nepocítil žádný dopad na výkon a odezvu datového úložiště. Oproti srovnatelnému CMR disku s konvenčním záznamem zákazník získává za tutéž pořizovací cenu až čtvrtinu úložné kapacity navíc. Na otázku uvedenou v perexu tohoto článku tak mohu nyní odpovědět, že s novými modely SMR disků končí v mých očích původní obavy o jejich bezproblémové využití a dosavadní mýty se začínají bořit.

Pokud bych si nyní vybíral nový disk do své domácí sestavy, dal bych šindelovému disku šanci za podmínky, že mně nabídne něco více, než osvědčený konvenční disk. Vím, že jsem v testu žádné technologické nevýhody šindelového záznamu (kromě zabránění možnosti vypnutí mezipaměti) nepocítil, ale já mám prostě raději jednodušší, méně komplikované věci.

Fakticky jedinou výhodou, kterou může šindelový disk zákazníkovi nabídnout, je výrazně lepší poměr ceny a kapacity. Jeho osud je tak ve velké míře v rukou prodejců, kteří stanoví cenu pro koncového zákazníka. Pokud se vrátíme ke snímku z ceníku CZC.CZ, který jsem vytvořil v době přípravy článku na konci srpna, tak na něm vidíme, jak by to mělo správně vypadat.

Test disků Western Digital Blue – CMR klasika versus SMR šindel
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud se budou ceny šindelových disků pohybovat na takové hladině, aby nabídly o třetinu vyšší kapacitu oproti konvenčním diskům, bude to pro zákazníka dobrá nabídka. V opačném případě SMR disky pozbývají smyslu.

Oba dnes testované disky WD Blue se vyznačují energeticky nenáročným provozem s velmi nízkou hlučností. V uzavřené počítačové skříni mohou být použity jako kapacitní datové úložiště i v rámci tichých sestav.

Upozornění: Na základě podnětů z diskuze jsme připravili dodatek, který najdete zde.

Za zapůjčení disku do testu děkujeme obchodu CZC.CZ.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama