Test disků Western Digital Blue – CMR klasika versus SMR šindel
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Test disků Western Digital Blue – CMR klasika versus SMR šindel

Test disků Western Digital Blue – CMR klasika versus SMR šindel | Kapitola 13

Petr Kupský

Petr Kupský

7. 9. 2021 10:00 52

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Jak lze potlačit nevýhody šindelového záznamu 3. Představení soupeřů 4. Metodika testování a testovací sestava 5. HD Tune Pro 5.50 - Benchmark 6. HD Tune Pro 5.50 – Extra testy 7. HD Tune Pro 5.50 – Náhodný přístup 8. AS SSD Benchmark
9. PCMark 8 10. Kopírování složky se soubory 11. Přesun složky se soubory 12. Photoshop 13. Spotřeba, teplota a hlučnost 14. Jak dostat SMR disk do problémů 15. Iometer – pořádná nakládačka 16. Závěrečné vyhodnocení

Přízrak SMR rozhazuje své sítě a snaží se uchvátil nezkušené zákazníky. Nabídku počítačových obchodů nenápadně zaplňují cenově výhodné modely pevných disků s technologií šindelového magnetického záznamu SMR, které se obecně netěší zrovna dobré reputaci. Máme se jim skutečně vyhýbat, nebo se již jedná o překonaný mýtus? Na tuto otázku se pokusíme odpovědět ve srovnávacím testu, kde proti konvenčnímu 3TB CMR modelu WD Blue (WD30EZRZ) postavíme nejnovější 4TB SMR disk WD Blue (WD40EZAZ), nabízející vyšší kapacitu za nižší cenu.

Reklama

S průměrnou spotřebou jen několik wattů nejsou pevné disky energeticky náročnými komponentami a nehrají zvlášť významnou roli při návrhu napájecího zdroje počítačové sestavy. Je tady ale jeden problém, který by v případě použití více disků současně mohl do požadavku na zdroj promluvit. Tím problémem je krátkodobá špička, generující se při spuštění disku (obvykle při spuštění počítače). Během této špičky vylétne spotřeba disku několikanásobně výše.

Spotřebu testovaných disků jsem měřil pomocí dvou digitálních ampérmetrů, napojených přes odbočku na 5V a 12V napájecí větve disku. Zaznamenával jsem špičkovou úroveň proudu při spuštění disku, v zátěži během testu zápisu dat v AS SSD Benchmarku a v klidu na ploše Windows.

Test disků Western Digital Blue – CMR klasika versus SMR šindel
i Zdroj: PCTuning.cz

Proudová špička při startu trvá jen okamžik kratší než sekunda. Přesto s ní musíme při návrhu napájecího zdroje počítat. Na výši špičky se velkou měrou podílí rozběhový proud pohonu záznamových ploten. Logicky menší spotřebu při spuštění proto vykazují disky s nižšími otáčkami ploten (obvykle 5400 ot./min.). V této disciplíně již tradičně kralují úsporné disky výrobce Western Digital, takže dnes testované modely WD Blue by měly v tomto ohledu také vynikat.

V prvním společném grafu všech dosud testovaných disků můžeme posoudit jejich spotřebu při startu. CMR disk v této disciplíně vykázal stejně nízkou spotřebu 11,9 W jako před lety a udržel si tak vedoucí pozici mezi všemi disky. SMR disk se ukázal jako větší žrout a se svými 16,5 W se zařadil do středu pole vedle vysokootáčkového WD Black. I tak je to stále dobrý výsledek.

Porovnávání Porovnávání
i Zdroj: PCTuning.cz
i Zdroj: PCTuning.cz

Výsledky měření spotřeby v trvalé zátěži během delšího zápisu 4K souborů v ASS SSD Benchmarku odpovídají zčásti rychlosti otáčení ploten testovaných disků a zčásti energii potřebné pro pohyb (a elektromagnetický zápis) záznamových hlav. Ten je u jednotlivých disků nastaven s rozdílnou agresivitou.

V této disciplíně s mírnou převahou vítězí SMR disk vykazující velmi nízkou spotřebu 3,8 W, ale CMR disk je mu se svými 4,1 W těsně v patách. Prakticky neslyšný seek u obou rivalů koresponduje s naměřenou nízkou spotřebou a svědčí o minimální agresivitě mechanických ramen záznamových hlav.

Porovnávání Porovnávání
i Zdroj: PCTuning.cz
i Zdroj: PCTuning.cz

V klidu na ploše Windows se obvykle plně projevuje efekt úsporných disků s častějším parkováním záznamových hlav. CMR model parkuje záznamové hlavy již během několika desítek sekund nečinnosti a spotřeba na 5V napájecí větvi klesá na 0,25 W. SMR disk parkuje hlavy mnohem později (nahodile podle potřeby), takže do výsledku jsem započítal spotřebu na 5V větvi ve výši 1 W. Celkovou klidovou spotřebu testovaných disků na obou napájecích větvích 5 a 12 V vidíme na obrázku níže.

Porovnávání Porovnávání
i Zdroj: PCTuning.cz
i Zdroj: PCTuning.cz

V klidu se zaparkovanými hlavami vítězí celkovou spotřebou 2,7 W na obou napájecích větvích CMR disk WD Blue. SMR model si vezme o 0,5 W více ale, později také zaparkuje a spotřeby obou rivalů se vyrovnají.

Spotřeba disků jde ruku v ruce s jejich teplotou, neboť velká část spotřebované energie se přemění v teplo. Teplotu testovaných disků jsem měřil pomocí zabudovaných teplotních čidel. Abych eliminoval nepřesnou kalibraci těchto čidel, porovnával jsem rozdíl teplot mezi studeným diskem na "pokojové" teplotě těsně po spuštění PC a maximální naměřenou teplotou v zátěži po cca jedné hodině chodu v benchmarku HD Tune.

Testování probíhalo v letních měsících, kdy se teplota v místnosti blížila tropické třicítce. Sice porovnávám rozdílové hodnoty mezi nejnižší a nejvyšší naměřenou teplotou, ale je nutné připustit, že v chladnějším prostředí se disk bude zahřívat pomaleji. Proto počítejme se možností zkreslení údajů o 1–2 teplotní stupně.

Porovnávání Porovnávání
i Zdroj: PCTuning.cz
i Zdroj: PCTuning.cz

Podle naměřených hodnot je na tom s rozdílovou teplotou 8 stupňů Celsia lépe SMR disk a CMR za ním o dva stupně zaostává. Pokud připustíme avizovanou toleranci, budou výsledky srovnatelné.

Závěrem této kapitoly se krátce zmíním o hlučnosti testované dvojice disků. Ani jeden z těchto disků WD Blue za provozu v uzavřené skříni prakticky neuslyšíme. Jejich nízké otáčky rotujících ploten se projevují pouze lehounkým ševelením, které nedoprovází citelné vibrace ani rušivé zvuky. Abych rozeznal běžný pohyb záznamových hlav, musel jsem přitisknout ucho přímo na tělo disku. Jen při speciálním testu intenzivního náhodného zápisu bylo možné související zvukové projevy zaznamenat z delší vzdálenosti. Jinak jsem jejich aktivitu byl nucen sledovat ampérmetrem a indikovaným zvýšením odběru na 5V napájecí větvi. Jedná se o dosud nejtišší disky, které jsem měl kdy možnost otestovat.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama