Test skříní Fractal Design Meshify 2 Mini a Define 7 Nano
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Recenze Test skříní Fractal Design Meshify 2 Mini a Define 7 Nano

Test skříní Fractal Design Meshify 2 Mini a Define 7 Nano | Kapitola 17

Petr Kupský

Petr Kupský

4. 8. 2022 15:00 1

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Balení, společné představení 3. Exteriér – Meshify 2 Mini 4. Exteriér – Define 7 Nano 5. Prachové filtry – Meshify 2 Mini 6. Prachové filtry – Define 7 Nano 7. Interiér Meshify 2 Mini – levá strana 8. Interiér Meshify 2 Mini – pravá strana 9. Interiér Define 7 Nano – levá strana
10. Interiér Define 7 Nano – pravá strana 11. Příklad montáže Meshify 2 Mini – deska, chladič 12. Příklad montáže Meshify 2 Mini – disky, zdroj, grafika 13. Příklad montáže Meshify 2 Mini – dokončení, měření hlučnosti 14. Příklad montáže Define 7 Nano – základní deska, chladič 15. Příklad montáže Define 7 Nano – disky, napájecí zdroj 16. Příklad montáže Define 7 Nano – grafika, dokončení, měření hlučnosti 17. Hodnocení a závěr

Švédský Fractal Design aktuálně rozšiřuje své produktové řady počítačových skříní Meshify 2 a Define 7 o malé modely velikosti Mini s podporou základních desek Micro-ATX a současně o nejmenší modely velikosti Nano pro desky formátu Mini-ITX. Obě produktové řady nyní nabídnou zákazníkům možnost účelného a optimálního využití obestavěného prostoru pro sestavy všech velikostí.

Reklama

Obě dnes testované skříně Fractal Design Meshify 2 Mini a Define 7 Nano doplňují své produktové řady o modely menších velikostí, určené pro základní desky Micro-ATX (v případě Mini) a pro desky velikosti Mini-ITX (v případě Nano). Jsou prakticky zmenšeninami výchozích modelů ATX dané řady a zcela jistě lze u nich uplatnit známé rčení, že „co je malé, to je hezké“.

Test skříní Fractal Design Meshify 2 Mini a Define 7 Nano
i Zdroj: PCTuning.cz

Obě skříně nabídnou na svou velikost poměrně velký využitelný vnitřní prostor pro běžné komponenty, u nichž se nebudeme muset výrazně omezovat. Umožňují instalovat plnohodnotné ATX napájecí zdroje, grafické karty do délky 306 mm (331 mm mimo čelní ventilátor), větší počet 120/140mm ventilátorů a věžový chladič procesoru do výšky 167 mm. Pokud předem víme, že s plánovanou počítačovou sestavou plně nevyužijeme vnitřní prostor klasické skříně ATX, může být některá z dnes testovaných skříní tou ideální volbou.

V případě Meshify 2 Mini jsem dnes otestoval elegantní bílou variantu skříně s typickými rysy modelové řady Meshify druhé generace, k dispozici je však také varianta černá. Opět zde máme velmi čistý design s perfektně navazujícími plochami bez odskoků, širokých spár a viditelných kotevních prvků. Samozřejmostí je použití kvalitních materiálů a silných plechů. Dokonalá je také povrchová úprava, kdy stěží poznáme rozdíl mezi plastem a lakovaným plechem.

Test skříní Fractal Design Meshify 2 Mini a Define 7 Nano
i Zdroj: PCTuning.cz

Vestavba vzorové sestavy do Meshify 2 Mini byla docela pohodlná, na kolizi s radiátorem vodního chlazení jsem narazil pouze při použití vyšších RAM modulů nad výrobcem stanovenou limitní výšku 35 mm. Instalaci radiátoru a ventilátoru na strop skříně, a také lepší přístup do jejích útrob, usnadní lehce demontovatelný stropní díl. Samostatný rámeček na zádi skříně nám zase velmi usnadní montáž napájecího zdroje a připojení jeho kabelů. Prostor pro ukrytí kabelů pod přepážkou základní desky není příliš široký (max. 25 mm), ale s pomocí kvalitních textilních pásek byla práce s organizací kabelů minimální.

I přes otevřenou koncepci byla skříň Meshify 2 Mini velmi kultivovaná ve všech rychlostních režimech standardně dodávaných ventilátorů. Naměřil jsem u ní překvapivě nízké hladiny hluku. Dokonce nižší, než které jsem v některých režimech následně naměřil u Define 7 Nano s uzavřenou koncepcí a hlukově izolačním materiálem. Vděčí za to zřejmě prakticky nerušenému proudění nasávaného vzduchu skrze celoplošný čelní průduch a také dostatku dalších průduchů pro snadné odvětrání. Na minimální hlučnosti skříně se podílí i tradiční uchycení 3,5“ disku pomocí gumových silentbloků.

Test skříní Fractal Design Meshify 2 Mini a Define 7 Nano
i Zdroj: PCTuning.cz

V případě menší Define 7 Nano lze také hovořit o velmi pohledném a nadčasovém designu bez jakýchkoliv rušivých prvků. Z povrchu prakticky celistvého hranolu výrazněji vyčnívají jen nohy skříně. Všechny prvky a panely na sebe perfektně navazují a barevně působí jednolitým dojmem. Pocit luxusu pak navozuje plocha čelního panelu z kartáčovaného kovu. K dispozici je pouze jediná barevná varianta, a to konkrétně černá. Vybírat si však můžeme mezi variantami s levou bočnicí z temperovaného skla (varianta TG), nebo s oběma bočnicemi z plného plechu (varianta Solid).

Test skříní Fractal Design Meshify 2 Mini a Define 7 Nano
i Zdroj: PCTuning.cz

Dílenské zpracování je dokonalé, použité materiály jsou kvalitní, plechy jsou dostatečně silné. Na vnitřních plochách čelního a stropního panelu, stejně jako na plechové bočnici, je aplikována vrstva těžkého zvukově izolačního materiálu. Pevný 3,5“ disk je upevněn pomocí gumových silenbloků. Proto je provoz sestavy v této skříni velmi kultivovaný ve všech rychlostních režimech dvojice standardně osazených ventilátorů. Ovšem průchod vzduchu ve vyšších rychlostech úzkými nasávacími otvory (s potřebou dvojí změny směru proudění) zřejmě zvyšuje aerodynamický hluk, takže přes všechna opatření skříň o drobné desetiny decibelů zaostala za hlučností Meshify 2 Mini. Přesto bude v porovnání s podobně koncipovanou konkurencí na špici mezi těmi nejlepšími.

Pokud bych při vestavbě vzorové sestavy do Define 7 Nano dodržel všechna výrobcem deklarovaná omezení, neměl bych s ní sebemenší problém. Volbou rozměrově větších komponent jsem oprávnění uvedených omezení potvrdil. Dokonce se mně podařilo na strop upevnit nepodporovaný 240mm radiátor, který by tu měl svůj smysl. V příslušenství skříně totiž máme alternativní stropní panel s ventilačním průduchem.

Test skříní Fractal Design Meshify 2 Mini a Define 7 Nano
i Zdroj: PCTuning.cz

Obě dnes testované skříně nabízí standardně moderní konektivitu v podobě konektoru USB 3.1 Type-C, chybí jim však stále užitečná kontrolka aktivity disku. Naštěstí je možné její funkci nouzově zajistit přepojením kontrolky spuštění sestavy. Za připomenutí stojí velmi kvalitní prachové filtry na čele, dně a stropě dnes testovaných skříní. V obou případech nenacházím žádná významnější negativa, takže po zásluze uděluji ocenění zlatou medailí. K úplné dokonalosti bych snad jen doplnil nějaký alespoň jednoduchý rozbočovač pro napájení ventilátorů, který by přišel vhod v případě rozšíření jejich počtu. Za zvážení by stálo také nahrazení klasických ventilátorů řízených změnou napětí za PWM varianty.

Na závěr jsem si ponechal jednu z nejdůležitějších vlastností počítačové skříně, kterou je bezesporu její pořizovací cena. Doporučená cena od výrobce pro evropský trh činí u větší skříně Meshify 2 Mini 109,99 Euro, což aktuálně v přepočtu vychází na částku cca 2700 Kč. V případě menší skříně Define 7 Nano zaplatíme 99,99 Euro, tedy 2500 Kč bez ohledu na variantu TG s prosklenou bočnicí, nebo Solid s oběma bočnicemi z plechu.

Meshify 2 Mini je přímým nástupcem dosluhujícího modelu Meshify C Mini. Ten se na CZC aktuálně prodává za částku 2669 Kč. Můžeme říct, že to je srovnatelná cena s cenou doporučenou pro novou Meshify 2 Mini (2700 Kč).

Define 7 Nano je zase přímým nástupcem modelu Define Nano S, který lze ve verzi Define Nano S – Black s plechovými bočnicemi pořídit ve výprodeji za částku 1779 Kč a ve verzi Define Nano S – Black Window s plastovým oknem v bočnici za částku 2063 Kč. Nová Define 7 Nano za 2500 Kč tedy bude o pár stovek dražší, ale zato přináší docela zásadní vylepšení proti již zastaralým modelům.

Podle aktuální informace výrobce došlo ke zpoždění kontejneru s novými skříněmi, takže ty by měly být v tuzemských obchodech dostupné až koncem srpna.

Za zapůjčení skříní, napájecího zdroje a AIO chladičů do testu děkujeme společnosti Fractal Design.

Test skříní Fractal Design Meshify 2 Mini a Define 7 Nano
i Zdroj: Fractal

Za zapůjčení chladičů do testovací sestavy děkujeme společnosti Cooler Master.

Test skříní Fractal Design Meshify 2 Mini a Define 7 Nano
i Zdroj: CoolerMaster
Fractal Design Meshify 2 Mini

Verdikt

Skříň Fractal Design Meshify 2 Mini je zmenšeninou populární skříně Meshify druhé generace s otevřenou koncepcí umožňující účinné větrání interiéru a provozování i energeticky náročnějších komponent s vyšší produkcí tepla. V nabídce jsou dvě barevné varianty velmi pohledné konstrukce s čistým designem bez rušivých prvků. I přes menší celkovou velikost lze do skříně zabudovat poměrně velké komponenty. Může nabídnout optimální využití obestavěného prostoru pro budoucí uživatele sestav postavených na Micro-ATX základní desce. Testovaná skříň zaujala velmi nízkou úrovní hluku standardně dodávaných ventilátorů ve všech provozních režimech. S ohledem na minimum nedostatků neváhám udělit hodnocení v podobě zlaté medaile.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Atraktivní a nadčasový vzhled; dvě barevné varianty
Kvalitní dílenské zpracování a lakování; silné plechy
Dobře větraný interiér bez překážek; rozměrné průduchy na čele a stropě
Bočnice z temperovaného skla; bez viditelných spojovacích prvků
Dva tiché ventilátory ve standardní výbavě
Kvalitní prachové filtry na stropě, dně a čele skříně
Upevnění 3,5“ disků skrze silentbloky
Podpora věžového chladiče výšky 167 mm, grafiky délky 331 mm
I/O panel s konektorem USB 3.1 Type-C
Montáž stropních ventilátorů na demontovatelný panel
Chybí kontrolka aktivity disku

Udělené ocenění

PCTuning gold

PCTuning Golden Award, srpen 2022, pro Fractal Design Meshify 2 Mini, za kvalitní a velmi kultivovanou počítačovou skříň menší velikosti s otevřenou koncepcí

Fractal Design Define 7 Nano

Verdikt

Také v případě skříně Fractal Design Define 7 Nano se jedná o zmenšeninu výchozího ATX modelu populární skříně Define 7. V tomto případě se jedná o skříň s uzavřenou koncepcí a s použitím zvukově izolačních materiálů. Měla by tak zajistit velmi tichý provoz méně energeticky náročné sestavy, u které nebudou vadit omezené možnosti přísunu vzduchu skrze úzké čelní průduchy. Zajímavostí skříně je možnost použití alternativního stropního panelu s odvětrávacím průduchem. Samozřejmostí je kvalitní dílenské zpracování s minimem rušivých prvků. V nabídce je jediné barevné provedení skříně s možností volby mezi plnou plechovou a skleněnou bočnicí. Za minimum nedostatků si zaslouží ocenění zlatou medailí.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Atraktivní a nadčasový vzhled; čelní panel s kartáčovaným plechem
Kvalitní dílenské zpracování a lakování; silné plechy
Alternativní stropní panel s průduchem
Bočnice z temperovaného skla; bez viditelných spojovacích prvků
Dva tiché ventilátory ve standardu; usměrnění proudu vzduchu od čelního ventilátoru
Kvalitní prachové filtry na stropě, dně a čele skříně
Upevnění 3,5“ disku skrze silentbloky
Podpora věžového chladiče výšky 167 mm, grafiky délky 331 mm
I/O panel s konektorem USB 3.1 Type-C
Montáž stropních ventilátorů na demontovatelný panel
Chybí kontrolka aktivity disku
Možnost kolize s některými většími modely 280mm radiátoru (max. 316 mm)

Udělené ocenění

PCTuning gold

PCTuning Golden Award, srpen 2022, pro Fractal Design Define 7 Nano, za kvalitní a velmi kultivovanou skříň menší velikosti s uzavřenou koncepcí

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama