Domácí síťování: Firemní i domácí 10Gbps switch
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek Domácí síťování: Firemní i domácí 10Gbps switch

Domácí síťování: Firemní i domácí 10Gbps switch

Petr Šaroun

Petr Šaroun

10. 6. 2019 03:00 51

Seznam kapitol

1. 10 Gbps switch MIKROTIK CRS305-1G-4S+IN 2. MIKROTIK CRS305-1G-4S+IN 3. Přidáváme 1 GbE porty (moc důležité) 4. ASUS XG-C100F a propojení SFP+ do SFP+ 5. Mellanox ve Windows 6. ASUS XG-C100C s konektorem RJ45
7. Propojení SFP -> SFP pomocí světlovodného vlákna 8. Bazarové SFP+ – 10 Gbit na modulech za 250 korun 9. Prohlídka systémů SwOS 10. Informace o stavu sítě 11. Přepnutí na SwOS 12. Závěr

Rychlý 10Gbps switch s geniálně snadnou konfigurací, chlapáckým hliníkovým provedením, od dobrého výrobce, pěkně udělaný, tichý, s možností rozšiřování, a přitom docela levný? Tak přesně to je MIKROTIK CRS305-1G-4S+IN s novým operačním systémem SwOS. A někoho potěší i licence L5 RouterOS.

Reklama

Switch MIKROTIK CRS305-1G-4S+IN se tváří jako čistě profesionální zařízení a přitom skvělou práci odvede i doma. Díky novému systému SwOS je jeho nastavení mimořádně snadné. Totiž, až na pár specialit ani není co nastavovat, zastrčíte modul a máte hotovo. Do slotů můžete dát moduly s RJ45 i ty optické.

MIKROTIK CRS305-1G-4S+IN je naprosto luxusní kousek hardware, který si prostě musíte vyzkoušet.

MIKROTIK CRS305-1G-4S+IN
i Zdroj: PCTuning.cz
MIKROTIK CRS305-1G-4S+IN

Stojí 3500 korun, se zárukou 60 měsíců trochu víc, celková cena záleží na rozšiřujících modulech. Například sada dvou starších 10 Gbit síťových karet Mellanox a propojovacího kabelu stojí 1400 korun.

Díváte se na ty zvláštní šachty a říkáte si, jestli to není až moc profi. Není. Jen je to nové (pro domácnosti).

ASUS XG-C100F
i Zdroj: PCTuning.cz
ASUS XG-C100F

Síťová karta ASUS XG-C100F je už od pohledu zajímavá, jednak nemá konektor RJ45 a jednak to není primárně karta do serveru. Je to produkt na chlubení do prosklené skříně pro profesionály a hráče.

Pro hráče? Přes obstarožní 10Mbps připojení k internetu si FPS střílečku zahrajete ve dvaceti lidech, tanky patnáct na patnáct. A teď si představte, že máte 10 Gbps připojení k internetu, jako někteří Němci, Švýcaři, Rumuni nebo Poláci. Jsou to jen první statisíce rychlých přípojek, ale je to budoucnost, na kterou výrobci musí reagovat. Dovedete si představit ty bitvy 1000 na 1000 lidí? Skutečně epické bitvy stovek a tisíců?!

Rychlou domácí síť využije i NAS, pro který je 1 GbE zatažená ruční brzda, 4K video a rychlé Wi-Fi 6, které právě míří do obchodů. V zahraničí se domácí 10 GbE objevuje od roku 2016, u nás až letos.

Možná jste nečetli předchozí díl a pořád si říkáte, co to je za šachty? Ty jsou na SFP/SFP+ moduly, kterými si switch snadno upravíte. Do volných slotů vložíte moduly, jaké potřebujete. Můžete si pořídit dva moduly s RJ45 10 GbE a dva RJ45 1 GbE. Volba modulů je vlastně jen na vás.

Moduly SFP/SFP+
i Zdroj: PCTuning.cz
Moduly SFP/SFP+

Ceny modulů jsou různé, od pár stovek po tisíce korun, podle toho, jak moc značkové mají být.

Konfigurace Mikrotiku už není tak náročná!

Nový systém Mikrotik SwOS zvládne nastavit i trochu zkušenější uživatel. Původní rozhraní Mikrotiku bylo pro domácí uživatele příliš komplikované. V zařízení jsou oba systémy a na vás je, který si vyberete.

Úvodní obrazovka
i Zdroj: PCTuning.cz
Úvodní obrazovka

SwOS vznikl mimo jiné, aby zařízení mohl nastavit fakticky kdokoliv, nebo aby ho vůbec nastavovat nemusel.

Protože řada čtenářů SFP moduly nezná, může k nim mít jistou nedůvěru. Začneme tedy u hardware. A znovu vás chci ujistit, že konfigurace se nemusíte obávat. Dále, v článku používám originální příslušenství, dražší originální moduly. Neoriginální náhrady pro domácí použití jsou vesměs otázkou několika stokorun.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama