Nvidia Reflex a Overwatch 2:  Testy odezvy a srovnání výkonu GTX 1060, RTX 2060 a RTX 4060
i Zdroj: kanál NVIDIA GeForce, YouTube
Grafické karty Článek Nvidia Reflex a Overwatch 2: Testy odezvy a srovnání výkonu GTX 1060, RTX 2060 a RTX 4060

Nvidia Reflex a Overwatch 2: Testy odezvy a srovnání výkonu GTX 1060, RTX 2060 a RTX 4060

Adam Vágner

Adam Vágner

11. 8. 2023 13:00 25

Seznam kapitol

1. Nvidia Reflex pro zkrácení odezvy systému 2. Testovací sestava 3. Co a jak jsem měřil v Overwatch 2 4. 1920 × 1080, low+, snímková frekvence 5. 1920 × 1080, low+, input lag
6. 1920 × 1080, ultra, snímková frekvence 7. 1920 × 1080, ultra, input lag 8. 2560 × 1440, ultra, snímková frekvence 9. 2560 × 1440, ultra, input lag 10. Závěrečné shrnutí

U kompetitivních akčních her záleží nejen na vysokých snímkových frekvencích, ale i na tom, jak rychle dokáže hra zareagovat na podněty ze strany hráče. Na rychlém 240Hz panelu OLED se podíváme na to, co se dá v populární online střílečce Overwatch 2 vymáčknout ze starších GeForce GTX 1060, RTX 2060 a nakolik si pomůžete s novou RTX 4060 a jak dokáže odezvu zkrátit technologie Nvidia Reflex.

Reklama

Primární údaj, kterým se dnes řídíme při poměřování výkonu, je snímková frekvence. Z ní si uděláte představu o výkonu systému, ale to, jak rychle reaguje celá sestava na pohyb myší, můžete jen odhadovat. Hráči akčních her se ženou za co nejvyššími snímkovými frekvencemi právě proto, že spolu s vyšší snímkovou frekvencí klesá čas potřebný na vykreslení jednoho snímku a s tím jde automaticky dolů i odezva systému na pohyb myši. 

Obnovovací frekvence 60 Hz už na rychlé střílečky přestává stačit, bez ohledu na další zpoždění se jen na překreslení obrazovky může odezva protáhnout až o 16 ms. Při 120 snímcích za sekundu trvá vykreslení jednoho snímku přijatelnějších 8,3 ms. 

Neznamená to ale, že bude hra na váš pohyb reagovat během osmi milisekund, cesta od pohybu myši do vykreslení snímku na monitor je hodně dlouhá a po ní se nasčítá spousta dalších prodlev. Zpoždění mají samotná zařízení po cestě, nějaký čas trvají potřebné výpočty a pro dosažení větší plynulosti se používají fronty pro zpracování obrazu pracující simultánně na více snímcích najednou a různé buffery, které hry využívají k tomu, aby bylo vykreslování plynulejší a obraz netrhal. 

V případě, že chcete, aby hra reagovala na pohyb hráče co nejrychleji, je žádoucí, aby bylo těch zdržení po cestě co nejméně, a na to se Nvidia zaměřila při tvorbě rozhraní Reflex.

Nvidia Reflex SDK je sada API pro herní vývojáře, která umožňuje nejen snížit latence, tedy zrychlit reakci systému na vstup z ovladačů, ale také měřit dílku odezvy. 

Funguje na všech GeForce od modelové řady GTX 900 včetně. Celý ekosystém a problematika kolem odezvy je probraná na několika stránkách na nvidia.com na tomto místě si to jen stručně shrneme. Přímo optimalizacím v Overwatch a reflexu se věnoval jeden z jejich vývojářů v sekci věnované Reflexu na stránkách Nvidie pro vývojáře ve videu Optimizing Game Performance, Featuring Overwatch

Po integrování API přímo do hry lze doladit herní engine, aby rendering probíhal just-in-time (u zásobování se tomu říká právě včas). Díky API, které zkracuje renderovací frontu grafiky přímo ve hře, lze zkrátit odezvu výrazněji, než je tomu možné pomocí existujících technik přes ovladače. Přes ovladače může Nvidia upravovat časování u grafické karty, nemá ale možnost ovlivnit, v jakém okamžiku bude hra před vykreslením snímku odečítat pohyb myši a kdy se scénou začne pracovat procesor. Při integrování SDK Reflex to ale ovlivnit lze. Výsledkem je někdy i o třetinu kratší odezva.

Spolu s Reflexem najdete v nastavení hry s implementovaným SDK obvykle i funkci Low Latency Boost, která umožňuje upravit řízení spotřeby karty. Za běžných okolností totiž karta v případě, že není dostatečně vytížená, může snižovat takty. To nemusí vadit u snímkových frekvencí, protože pokud není čip vytížený, karta zvládá i při nižších taktech vykreslovat všechny snímky, ale může to vadit v případě, že chcete snímek vykreslit co nejrychleji od okamžiku, kdy hra vstup od hráče. Boost nastaví úsporné funkce grafického čipu tak, aby zůstával na maximálních taktech i v případě, že běží na půl plynu kvůli tomu, že procesor nestíhá zásobovat grafickou kartu. Výsledný snímek se pak na maximálním taktu vyrenderuje rychleji.

Balík funkcí Nvidia Reflex zahrnuje i Latency Analyzer – systém pro měření zpoždění integrovaný třeba do 360Hz monitorů s modulem G-Sync. Myš se zapojuje do průchozího konektoru přímo v monitoru. Reflex Latency Analzyzer detekuje stisk myši a měří, jak dlouho trvá, než se rozsvítí pixely ve zvolené oblasti na obrazovce (například záblesk z hlavně pušky). může jít o jakoukoliv s výjimkou myší pro Bluetooth, s kompatibilními myšmi Asus, Logitech, Razer a SteelSeries ale budete moci do měření přidat i zpoždění samotné myši a zjistit tak odezvu celého řetězce.

Zjednodušené měření by ale mělo být možné i bez nich, nezměříte sice odezvu celého systému, ale alespoň tu část probíhající při renderingu scény na grafické kartě.

Nvidia k tomu dodávala, že dělat podobná měření dosud vyžadovalo speciální vybavení a vysokorychlostní kamery za více než sedm tisíc dolarů. (Tady si trochu zapřeháněli, jde to změřit s přesností na tisícinu sekundy i s trochou bastlení u myši a trochu dražším kompaktem RX100 či bezzrcadlovkou RX10 od Sony, který nahrávání při 1000 snímcích za sekundu zvládá také. A na koleně by to šlo i levněji, ale kompakt Casio Exilim, který zvládal, byť s mizerným rozlišením, videa s 960 snímky za sekundu a stál jen pár tisíc, už byste dnes bohužel sháněli těžko). Kvůli ukládání videa na kartu to trvá podstatně déle než u té profesionální vysokorychlostní kamery. Sestava, se kterou Reflex ladili v Nvidii, využívá kamery mnohonásobně dražší.

Ze snímkové frekvence si uděláte představu o výkonu systému, ale to, jak rychle reaguje celá sestava na pohyb myší, můžete jen odhadovat. S analyzérem hodnoty odezvy změříte a můžete hledat problémy a optimalizovat. Detailnější rozbor celé cesty z myší až na monitor pak najdete v druhé polovině popisu na stránkách Nvidie, je toho opravdu hodně, na čem se může vykreslení snímku zadrhnout.

Majitelé špičkové výbavy pro esport, kteří hrají onlajnovky na vyšší úrovni, Reflex a možnost poladit a zkontrolovat odezvu ve hrách určitě ocení, jen si nejsem jistý, jestli z této nové technologie bude štěstím bez sebe i většina ostatních hráčů s běžnější výbavou. Ale s Reflexem by si měli o něco polepšit i oni.

Když Nvidia v roce 2020 při uvedení GeForce RTX 3080 s aplikačním rozhraním Reflex vyrukovala, vypadalo to, půjde o záležitost pár nejhranějších AAA online stříleček, v nichž vývojáři řeší rozdíl v odezvě deset dvacet milisekund. Od té doby ale seznam her s podporou Reflexu pořádně nabobtnal, Nvidia na svých stránkách uvádí seznam čítající 80 titulů a na stejném odkazu na dalších záložkách jsou potom myši a monitory kompatibilní s analyzátorem odezvy. 

A Plague Tale: RequiemFortniteRainbow Six Siege
Apex LegendsGhostrunnerRatchet & Clank: Rift Apart
Atomic HeartGod of WarReady or Not
Battlefield 2042Hi-Fi RUSHRed Dead Redemption 2
Bright Memory InfiniteHitman 3Redfall
Call of Duty: Black Ops Cold WarHogwarts LegacyReturnal
Call of Duty: Modern WarfareIcarusRust
Call of Duty: Modern Warfare IIiRacingSackboy
Call of Duty: VanguardJurassic World Evolution 2Scathe
Call of Duty: WarzoneJustice Path Tracing DemoShadow Warrior 3
Counter-Strike 2Kovaak 2.0 The MetaSoda Crisis
CRSED F.O.A.DLEAPSpider-Man Miles Morales
Cyberpunk 2077LoopmancerSpider-Man Remastered
Cycle FrontierMetal: HellsingerSplitgate
DeathloopMicrosoft Flight SimulatorSUPER PEOPLE
Deathverse: Let It DieMidnight Ghost HuntTHE FINALS
Deep Rock GalacticMordhauThe Lord of the Rings: Gollum
Deliver Us MarsMy Time at SandrockThe Swordsmen X: Survival
Destiny 2Naraka: BladepointValorant
Destroy All Humans! 2Nine to FiveWar Thunder
Diablo IVOverwatchWarface
DOTA 2Overwatch 2Warhammer 40,000: Darktide
Dying Light 2 Stay HumanPerishWarstride Challenges
EnlistedPortal with RTXWitcher 3
Escape from TarkovPortal: Prelude RTXWorld of Warcraft
F.I.S.T.Quake: ChampionsWRC Generations
Forged In Shadow TorchRainbow Six Extraction 

Jestli jsou na seznamu Nvidie opravdu všechny hry s Reflexem, to vám nepovím, ale je jich už docela dost a zdaleka ne vše jsou „onlajnovky“.

Reflex totiž neslouží jen pro minimalizaci odezvy u kompetitivního hraní, ve hrách s podporou DLSS 3 pomáhá snižovat odezvu hry a do jisté míry tak kompenzuje prodlevu způsobenou při interpolací snímků.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama