Sapphire Radeon HD 5770 Vapor-X: tichá ledová bestie
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Sapphire Radeon HD 5770 Vapor-X: tichá ledová bestie

Sapphire Radeon HD 5770 Vapor-X: tichá ledová bestie

Mirek Kočí

Mirek Kočí

1. 2. 2010 00:00 67

Seznam kapitol

1. Úvod - Vapor-X všude kam se podíváš 2. Sapphire Vapor-X HD 5770 - Balení 3. Sapphire Vapor-X HD 5770 - Detaily karty 4. Eyefinity - Když jeden nestačí 5. Vapor Chamber - Vymakané chlazení 6. Sapphire Vapor-X HD 5770 v systému 7. Testovací sestava 8. Testovací hry a metodika
9. Spotřeba, teploty a hlučnost 10. Přetakování 11. 3DMark Vantage a 3DMark 06 12. Unigine Heaven Bench a BattleForge  13. Colin McRae: DiRT a Crysis: Warhead 14. S.T.A.L.K.E.R. Call of Pripyat a Far Cry 2 15. Shrnutí výkonu 16. Závěr

V dnešním článku se zaměříme na unikátní grafickou kartu společnosti Sapphire. Akcelerátor HD 5770 ve slušivém kabátu Vapor-X disponuje speciálním PCB a hlavně inovativní technologií chlazení využívající Vapor Chamber, které by mělo zajistit nižší provozní teploty a lepší přetaktování. Vyplatí se v cenové relaci okolo čtyř tisíc připlatit?

Reklama
Kromě klasických modelů, které se často od referenčních neliší, se občas dostane na trh produkt doslova vypiplaný. Inženýři výrobce mnohdy vybrousí kartu k naprosté dokonalosti a ta poté patří mezi absolutní špičku. Opravdoví experti jsou v tomto směru „hračičkové“ ze společnosti Sapphire. Ta je předním dodavatelem grafických akcelerátorů s čipy ATI Radeon a nabízí ve svém repertoáru mimo základních verzí také něco navíc. Tím jsou edice Atomic, Toxic a zvláště Vapor-X, které mimo kvalitních součástek a hybridního chladiče, využívají hlavně technologii Vapor Chamber.

Sapphire Radeon HD 5770 Vapor-X: tichá ledová bestie
i Zdroj: PCTuning.cz

Všechny tři patří dlouhodobě do první ligy a tak jsme neváhali ani na minutu a po jedné z nich sáhli. Dnes vám tak přinášíme exkluzivní záležitost v podobě Vapor-X verze oblíbeného Radeonu HD 5770. Ten nabízí v základu 800 unifikovaných shaderů běžících na frekvenci 860 MHz a 1 GB GDDR5 paměti na frekvenci 4,8 GHz. Frekvence byly výrobcem navýšeny jen střídmě, pouhých 10 MHz na jádru navíc je poměrně málo. Výrobce to ale kompenzuje speciálně navrženým PCB a hlavně vymakaným chladičem.

Ideální kompromis

Karta je určena méně náročným hráčům, kteří hledají rozumný kompromis mezi dostatečným výkonem, moderními technologiemi, ale především cenou. Ta je důležitým aspektem stále majoritní skupiny uživatelů, kteří hledají v každé generaci produkt balancující přesně na pomezí zmiňovaných atributů. Mezi klíčové prvky řady HD 5000 patří podpora rozhraní DirectX 11 a technologie Eyefinity. Her využívajících nové API od Microsoftu není prozatím mnoho, ale blýská se na lepší časy a titulů bude časem přibývat. Technologie Eyefinity je pak opravdovou třešničkou na dortu, možnost připojit až tři LCD monitory pomocí jediné grafické karty je náramná věc. Tolik na úvod, pojďme se společně podívat na balení námi testované karty.

Sapphire Radeon HD 5770 Vapor-X: tichá ledová bestie
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama